Kézzel készített karácsonyi ajándék 4.: A titokzatos - piros - macaron - Francia sanzon -
2011. december 15. írta: StileDiVita

Kézzel készített karácsonyi ajándék 4.: A titokzatos - piros - macaron - Francia sanzon -

Az utolsó adventkor egy olyan édességgel lepjük meg a szeretteinket, amit nagy titok övez arra vonatkozóan, milyen is az igazi macaron.

Ez pont akkora rejtély, mint az, hogy honnan származik. Ma ugyanis a franciák vallják magukénak, de még a franciák is bevallják, hogy az eredeti, első macaronok Velencében készültek valamikor réges-régen. S amikor már hátradőlnénk a székünkben, hogy hurrá, ennek a legendának is a végére jártunk, nos, akkor jönnek a németek, s kérdően néznek ránk, hogy ok, legyen velencei, de akkor mit készítettek a szerzetesek a Cormery-apátságban 791 környékén? S ekkor a magabiztosságunk elszállunk, s ott állunk egy újabb kérdéssel: tényleg, mit készítettek Isten szolgái Cormeryben?
Nos, pont ilyen legenda kering arról, milyen is az igazi, finom, hamisítatlan, stb. macaron? Lehet, a választ én sem tudom biztosan, de egy dolog teljesen egyértelmű. Pierre Hermé jelenleg a világ legismertebb és legelismertebb cukrászra. Ez év februárjában volt szerencsém az általa készített macaronból enni. Ahogy teltek a hónapok, többet is kóstoltam, de nem találtam azt az íz, amellyel év elején ismerkedtem meg. Ezért kipróbáltam Pierre Hermé receptjét, s boldogan és elégedetten dőltem hátra egy halom piros macaronnal a kezemben. Megtaláltam!! S most megosztom minden érdeklődővel, hátha rászánja azt a két napot, amíg elkészül, melyből az első nap csak 5 percet kell vele dolgozni.
A TITOKZATOS - PIROS - MACARON - FRANCIA SANZON -

Az első napon annyi csak a dolgunk, hogy a tojásfehérjéket egy tálban elválasztjuk a sárgájától, s hagyjuk szobahőmérsékleten állni 1 napot.

Továbbra is várom a lájkokat a Rozmaring&Csokoládé oldalra - nem erre a receptre várom a lájkokat, hanem magát a Rozmaring&Csokoládé oldalt kell lájkolni - 2011. december 31. délig, hiszen értékes nyereményben részesül majd valaki, aki a lájkolók közül kisorsolásra kerül, természetesen olyanokban, ami a konyhában használható. 

 Hozzávalók – kb. 25 db. normál méretű, két falatból álló macaronhoz, ami 1 tepsit tesz ki –
- 80 gr tojásfehérje – ami kb. 2,5 tojásé –
- 75 gr finomra darált mandula
- 75 gr porcukor
- 75 gr cukor
- bő 1 ek. víz
- piros ételfesték
Elkészítés
Fogjunk egy tepsi méretű sütőpapírt, s ceruzával rajzoljunk 3,8 mm átmérőjű köröket. Ha kész, akkor a papírt fordítsuk meg, hogy a grafit részt a tepsis felén legyen, a másik felén úgyis látszódni fog a kör körvonala.
Ezek után jön a hab. A porcukrot szitáljuk le, majd adjuk hozzá a szintén átszitált, őrölt mandulát. Majd a tojásfehérjét osszuk két része. Az első részt verjük fel kemény habbá, s óvatosan csepegtessünk bele egy kevés ételfestéket – a szín legyen dinamikus, mert a sütés végére kb. harmada lesz az eredeti színnek -, s óvatosan keverjük össze a mandulás cukorral. Ez után a vizet és a cukrot kezdjük el tűzön melegíteni. Pontosan 120 C-ig kell melegíteni – ezt kétféleképpen tudhatjuk meg: a legegyszerűbb, ha van cukorhőmérőnk, de ha az nincs, akkor vegyünk egy olyan hústűt aminek kerek rész van a végén, s mártsuk bele a cukorba és fújjunk belőle gömböt, olyat, mint a szappanos vízből. Amikor úgy pukkan ki, hogy hártya lesz a gömbből és nem csöpög vissza a tálba, akkor 120 C-nál vagyunk -. Amikor a szirup 115 C, kezdjük el a másik adag habot is keményre verni. Pont akkor lesz kemény a hab, amikor a szirup eléri a 120 C-t. Ekkor a szirupot óvatosan csurgatva öntsük a frissen keményre vert habhoz úgy, hogy közben verjük a habot – ehhez lehet kell még egy ember segítségül -. Ekkor az állaga kicsit visszapuhul a habnak. Ekkor ezt az új habot kis adagokban adagolva adjuk a mandulás-cukros habhoz, s keverjük el nagyon óvatosan. Ha kész, és van habzsákunk abba, ha nincs, akkor egy nylonnak vágjuk ki a sarkát és azzal formázzunk habcsók formákat a 3,8 mm átmérőjű köreinkre. Ez után hagyjuk állni 30 percet. Akkor jó az eredmény, ha nem ragad az ujjunkhoz a massza, ha óvatosan hozzáérünk.
Közben a sütőt melegítsük elő 150 C-ra. Ha már nem ragadnak a csókok, tegyük a sütőbe 8 percre. Amikor eltelt az idő, zárjuk el a sütőt, nyissuk ki az ajtaját és hagyjuk állni a sütőben nyitott ajtónál 10 percig. Majd tegyük ki a munkapultra és hagyjuk teljesen kihűlni.
Többfajta tölteléket lehet tenni hozzá. Lehet simán lekvárt, vagy csoki ganache-t – a min. 65%-os csokit apróra tőrjük, a tejszínt felforrósítjuk, épphogy csak a széle kezdjen el bugyogni, majd a csokihoz öntjük, elkeverjük és hagyjuk hűlni és dermedni -, lehet hozzátenni matcha tea-s mascarpone-t – én azzal szeretem a legjobban, mascarpone-t elkeverünk matcha green tea-vel -, vagy készíthetünk olyan krémet, amilyet gondolunk. Ennek az ajándéknak garantált a hatása, hiszen mutatós, finom, egyedi, mi kellhet még?
Sokan azt mondják, hogy állni kell hagyni min. 1 napot ahhoz, hogy igazán jó legyen, de nekem frissen ízlik a legjobban, valamint, nem is bírnám ki, hogy 1 napig ne nyúljak hozzá, de lehet rá próbát tenni, hátha valakinek nagyobb az akaratereje :-).

A bejegyzés trackback címe:

https://rozmaringescsokolade.blog.hu/api/trackback/id/tr377961284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MJ 2011.12.15. 19:52:21

Ajjaj! Ez női "meló"! Megkóstolnám, pedig olyan rózsaszínes. Nem épp a kedvenc színem. :))

Rozmaring&Csokoládé 2011.12.15. 20:07:42

Hmmm....pedig ha elkészítenéd és megkóstolnád...még a színével is megbarátkoznál...örökre...sőt, a legjobb barátod lenne a Földön! :-) :-)

MJ 2011.12.16. 14:04:48

Bizonyosan összebarátkoznánk. Én nem merek ilyenbe belevágni. Megmutatom Melindának. :))

Rozmaring&Csokoládé 2011.12.19. 20:25:45

Hidd el, jó kis móka elkészíteni! Készítsétek Melindával együtt, meglátod tényleg mennyire klassz. Főleg az a jó családi program, amikor már készen vannak a sütik, s össze kell őket rakni valami jó kis krémmel a közepén.
süti beállítások módosítása