Labstelle - Bécs
2015. augusztus 09. írta: StileDiVita

Labstelle - Bécs

Étteremajánló: 2015. augusztus

Regionális gyökerek városi hangulatba csomagolva. Így lehetne leginkább jellemezni a Lugeck és Wollzeile között található éttermet. A Labstelle helyi konyhát kortárs módon értelmezi át. Ha már végigjártuk a Naschmarktot, s valami többre vágyunk, érdemes csekkolni a GM által 13 pontra értékelt helyet.

labstelle_bar2.jpg  

Hát, ha valami nagy és biztos, hogy nem tapossák agyon az embert, akkor az a bécsi Labstelle a maga megközelítőleg 300 négyzetméterével. Az enteriőr – ami egy 70 fős étteremből és 45 férőhelyes bárból áll – kialakításáért Hans J. Wegner, ismert dán bútortervező a felelős, nem lepődünk hát meg, hogy a hely különleges dizájnnal operál. A minimum 6 főre kialakított boxokban a teríték nagy része természetes alapanyagokból készül – fa, bőr és terrakotta -, a terítő szélét pedig egy, az asztalba vágott vékony csík rejti. Ezt a meleg, földes természetességet a belső tér krémes fehértől a capuccino barnáig terjedő színvilága is követi, melyet merészen világítanak meg a legkülönbözőbb alakzatot magukra öltő lámpák. Ezzel ellentétben, a terasz vidám, a szivárvány minden színében játszó tányérokat és terítőket helyeztek az asztalokra. Inda-függöny csüng alá mindenhonnan. Az éppen átfutó nyári zápor miatt mi a belső részt választjuk.

A személyzet barátságos, amint leülünk, máris beszélgetésbe elegyednek velünk. Megtudjuk, a séf a fiatal és agilis Kristijan Bacvanin, aki már gyerekkora óta szoros barátságot ápol a szalonnákkal, kolbászokkal. Pincérünk persze azonnal hozzáteszi, hogy a zöldségektől, halaktól sem ódzkodik, sőt, még a kávékhoz is kiválóan ért. A legjobb helyi alapanyagokkal dolgozik a konyha. Ezt mondaniuk sem kellett volna. A hal Franz Hengl-től (Wagram) érkezik, míg a zöldséget a Bach Wien-ről szerzi be. A kecskesajt a bécsi erdő mélyéről, Helwin Hinketől származik, a tojás pedig Stájerországból.

A főételek sora az étterem sertésből készült specialitásával indul. Mintha egy enyhén füstös ízű krumplistésztát ennénk. Kiemelendő az őrölt paprika minősége. Magyarországi éttermeknél is kevés helyen található ilyen. Csodálatos vörös színű, az íze pedig dinamikusan adja vissza a paprika ízét. A kolbász tökéletesen szaftos, enyhén füstös ízvilágát jól egyensúlyozza a krumplis tészta és az őrölt paprika találkozása. Az étkezés egyik fénypontja.

Következhet egy kis nyúlláb és hát raviolival, sárgarépapürével, párolt zöldségekkel és laskagomba valamint gyöngyhagyma keretben. A tálalás ebben az esetben is egyszerű, mégis látványos. Színes, illatos fogás, a kompozíció közepén az ideális állagú nyúlháttal, enyhén „ragacsos” jus-vel leöntve. A zöldségek roppanósak, mégsem nyersek. A répapüré selymes ízvilágát aláhúzza az enyhén füstös, párolt sárgarépa szelet.

A sort sous-vide-olt borjúval folytatjuk pot-au-feu babbal. Kellemes állagú a hús, emlékezetes hozzá a babköret. Végül csirkecombot és mellett kapunk pattogatott kukorica polentával, fiatal, sült kukoricával fehérrépa és póréhagyma ágyon. A csirke omlós, roppanós a bőr. A polenta lágy, ízében pedig kellemesen visszacseng a pattogatott kukorica íze. A sült kukorica valóban fiatal, édes ízével szaftosan roppan az ember szájában.

Az egész menüsor zárásaként Tarte Zitrone-t kérünk. A kifogástalan tálalás egy laza és egyben roppanós tésztakosárba zárt, kissé talán édes citromkrémet tartogat. Mellette egy kellemesen krémes citromfagyi és málnasorbet.

labstelle_etel.jpg

Bár az árak nem a legalacsonyabbak, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a Labstelle Bécs legelitebb helyén található. Ehhez képest viszont megfizethető, mondhatni, a stílus és az ár találkozása adja a hely hitelességét. Mindettől függetlenül nem kell félni a dress code-tól, senki nem várja el az öltönyt és nyakkendőt.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozmaringescsokolade.blog.hu/api/trackback/id/tr988043750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása