Spaghetti all'Amatricana, a ma reggel földrengés sújtotta Amatrice város emlékére
2016. augusztus 24. írta: StileDiVita

Spaghetti all'Amatricana, a ma reggel földrengés sújtotta Amatrice város emlékére

Van....volt egy kisváros Lazio tartományban, Olaszországban. Amatrice. Egészen ma hajnali 3 óra 36 percig. Még ha nem is semmisült meg teljesen a 6,2-es erősségű földrengéstől, kegyetlen pusztuláson ment keresztül. Leírhatatlan érzés ezt reggel óta olvasni minden sajtóorgánumban, hiszen mindazon túl, hogy emberek vesztették el jobb híján az egész életük munkáját, rosszabb esetben magát az életüket is.

Búcsúzzunk úgy Amatrice-től, ahogy az a legjobban illik hozzánk. Hiszen van a gasztronómiában egy levédett recept, aminek a bölcsője ez a kisváros éppúgy, ahogy Bologna a ragujának vagy Genova a pestojának.

S ez nem más, mint a Spaghetti all'Amatriciana (ami eredetileg nem spagettivel készült, hanem helyi tésztával, de a római konyha miután felfigyelt rá, spagettivel kezdte készíteni, így ez maradt meg a köztudatban), ami egy paradicsomos mártás szigorúan guanciale-ból, azaz tokaszalonnából. Mert ez az, ami megkülönbözteti mindentől, a bacon-től, s adja meg az egyediségét ennek az ételnek.

dsc_1937.JPG

Hozzávalók - 4 főre -

320 gr spagettitészta

1 gr friss pepperoncino (vagy chilipaprika)

10 gr extra szűz olívaolaj

75 gr kemény pecorino sajt

100 gr tokaszalonna

350 gr hámozott paradicsom masszává mixelve - konzerv is lehet -

50 gr fehérbor

1 csipet őrölt feketebors

Elkészítés

Vágjuk fel kb. 0,5 cm szélesre a tokaszalonnát, s kezdjük el pirítani. Ha ár félig kész, adjuk hozzá a fehérbort és a chilipaprikát, s hagyjuk, hogy az alkohol elpárologjon. Amikor megpirult a tokaszalonna, szedjük ki egy tányérra. A serpenyőben maradt zsírra tegyük rá a magmentes paradicsommasszát és az őrölt feketeborsot, s forraljuk fel jó alaposan, hogy egy minimálisan sűrű legyen. Közben a spagettitésztát rendeltetésszerűen, ahogy a dobozra van írva, főzzük meg al dente, azaz fogkeményre. Ha kész a tészta és a paradicsomból készült szósz is, a tésztát adjuk a szószhoz és keverjük össze jó alaposan. A tetejére reszeljünk pecorino sajtot.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozmaringescsokolade.blog.hu/api/trackback/id/tr6011648454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PublicEnemy 2016.08.25. 10:23:23

Szeretem az ilyen gyors, olasz tészta ételeket.
Gondolom azért a bort meg az olajat nem konyhai mérlegen méred ki. Gramm??? :)

StileDiVita 2016.08.25. 20:12:30

@PublicEnemy: Debizony!:) Mivel ez nem egy saját recept, hanem a tradicionális, úgy készítem el és adtam meg az összetevők mértékegységét is, ahogy az a receptben található.:)
süti beállítások módosítása