Sütőtökös-mascarponés risotto
2017. december 06. írta: StileDiVita

Sütőtökös-mascarponés risotto

Ha tél, akkor sütőtök. Dübörög is a szezon rendesen, néha már azt sem tudjuk, mit készítsünk belőle. Mert persze mindazon túl, hogy nagyon finom minden verzióban, roppant egészséges is. 

image_6.jpg

Kifejezetten jól áll neki például, ha megbolondítjuk némi parmezánnal, mascarponeval valamint fehérborral, s risotto gyanánt tálaljuk a hideg, téli napokon. 

Hozzávalók - 2 személyre -
- 20 dkg Carnaroli rizs
- 5 dkg friss, reszelt parmezán
- 25 gr vaj
- 1 db. kis fej hagyma, apróra vágva
- 15 dkg sütőtök nyersen, megpucolva, kimagozva és kockára vágva 
- 0,5 l alaplé
- 1,25 cl száraz, fehérbor - opcionális jelen esetben, nem kismamáknak kötelező :-) -
- 2 púpos ek. mascarpone
- só, bors, kevés olaj
Elkészítés
Az apróra vágott hagymát kevés olajon megpároljuk. Félidőnél hozzáadjuk a kockára vágott tökdarabokat, s kb. 10 percig pároljuk együtt a hagymával, amíg a tök meg nem puhul. Majd hozzáadjuk a rizst, s kb. újabb 10 percig előpirítjuk a rizst. Beleöntjük a bort, s kb. 2-3 percig főzzük, amíg az alkohol elpárol belőle. Ekkor felöntjük a levessel - szinte mind kell bele, de a lényeg az, hogy a leves bőven kétszerese legyen a felöntött tartalomnak -, lefedjük a fazekat, s elkezdjük főzni. Kettő perccel a főzés vége előtt - a zacskóra rá van írva a főzési idő - levesszük a fedőt, elzárjuk a tüzet, belekeverjük a parmezánt, majd a mascarponet, megkóstoljuk, s ha kell bele só, vagy esetleg hiányolunk egy kis fehér borsot, akkor adunk hozzá, s lefedjük a fazekat. A meleg gőz a maradék időben - kb. 2-4 perc - pont jóra fogja puhítani a rizst. 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozmaringescsokolade.blog.hu/api/trackback/id/tr8613450167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása