Az Italian Trade Agency és Dél-Olaszország mindent megtettek azért az idei SIRHA rendezvény idején, hogy mind a vásárra kilátogató vendégek, mind pedig az ide érkező dél-olasz termelők mindenből a legkiválóbbat kapják.
A képen a 15 dél-olasz cég képviselője, az ITA igazgatója, Marco Bulf és munkatársai, Olaszország nagykövete, Massimo Rustico, Luigi Cremona olasz gasztronómus, Giuseppe (Peppe) Guida összesen 5 Michelin-csillagos séf látható.
Aki ugyanis kilátogatott az elmúlt napokban vagy még a mai napon este 6 óráig az EXPO területén megrendezésre kerülő SIRHA Élelmiszeripai Kiállítás és Vásár A pavilonjába, megkóstolhatta annak a 15 dél-olasz cégnek a termékeit, akik erre az alkalomra látogattak hazánkba.
A rendezvény megkoronázásaként pedig Budapestre érkezett Giuseppe (Peppe) Guida, a Michelin-csillagos Antica Osteria Nonna Rosa tulajdonosa és séfje, valamint Luigi Cremona étteremkritikus, akit nem csak hazájában, joggal neveznek Anton Egonnak, a híres L'ecsó című mesében látható, mindenki által rettegett étteremkritikus után, hiszen amelyik olasz étterembe beteszi a lábát, ott mindenki csak egy dologban reménykedhet, hogy signor Cremona mindent rendben talál...s ez általában az első falatnál már el is szokott dőlni.
A kép szereplői balról jobbra: Marco Bulf, Luigi Cremona, Giuseppe Guida, Massimo Rustico
Nos, tehát a két híres olasz jött, és míg Cremona úr az EXPO-n egy óra keretében tartott komoly szakmai tartalmakkal átszőtt szemináriumot, addig a Chef a Boscolo Hotel konyhájában készült az esti, nem mindennapi gálavacsorára, ahol annak az öt tartománynak a legtipikusabb alapanyagait használta fel a fogásaihoz, ahonnan a kiállítók érkeztek.
S ha a vacsora receptjeit nem is árulta el a Chef, egy receptet megosztott a magyar olvasókkal:
SERTÉSHÚS ALMÁVAL - 4 főre -
Hozzávalók
1 kg sertéshús
1 db fokhagyma összezúzva
kevés apróra vágott rozmaring
1 közepes fej hagyma
40 g almaecet
kevés húsleves
Alma
50 g vajat
1 kis fej apróra vágott hagyma
1 db citrom reszelt héja
1 teáskanál apróra vágott rozmaring
5 db közepes alma
só, bors
extra szűz olívaolaj
Elkészítés
A sertéshús vágjuk be 1 cm-es távolságban. Keverjük össze a zúzott fokhagymát, apróra vágott rozmaringot, 1 csipet borsot és 1 tk finom sót. Dörzsöljük be egyenletesen a húst vele, majd hagyjuk állni a húst 20 percig.
Közben készítsük el az almát: Vágjuk az almát gerezdekre. Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, és kb. 5 percig süssük benne az apróra vágott hagymát. Ízesítsük citrommal, rozmaringgal, sóval és borssal, majd adjuk hozzá az almaszeleteket, s főzzük 4-5 percig.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, helyezzük a hagymát egy sütőedény aljára és locsoljuk meg 3 ek. olajjal. Helyezzük a húst a hagymaszósz tetejére, kefe segítségével kenjük meg olajjal és 30 percig süssük úgy, hogy 10 percenként megfordítjuk. A végén adjunk hozzá 4 ek. almaecetet. Ezután vegyük le a hőmérsékletet 170 fokra, adjuk hozzá a húshoz az almát és süssük tovább 30-35 percig. A végén kapcsoljuk ki a sütőt, fedjük le alufóliával a húst.
A serpenyőben, amiben a hagymát készítettük, öntsük fel a húslevessel, ízlés szerint adjunk hozzá sót és borsot, majd tálaláskor locsoljuk meg vele az almaszeleteket.
Az együttműködés az ICE-Agenza Olasz Külkereskedelmi Intézettel jött létre.