Hozzávalók - kb. 6 gombóc fagyihoz -
- 3 dkg cukor
- 2 dkg vaníliás cukor - lehetőleg házi -
- 1 kk. vanília eszencia - lehetőleg házi -
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 250 ml tej
Elkészítés
A kimagozott meggyet feltesszük főni annyi vízzel, hogy bőven ellepje, bele tesszük a fahéjat, őrölt kardamomot, citromlevet, reszelt gyömbért és a szegfűszeget egy teatojásban. Ha a meggy már puha, kézi botmixerrel összepépesítjük és hozzáadjuk a tejszínt és a cukrot, s kb. fél órát főzzük. Ha sűrűbben szeretjük, nyugodtan rakhatunk bele habarást is, csak arra vigyázzunk, ne legyen meggyszósz a végén az, ami levesnek indult :-D.
Hozzávalók - kb. 6 személyre -
- 1 kg burgonya
- 250 gr lebbencs tészta
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 közepes gerezd fokhagyma
- 14 ek. étolaj
- 2 púpos tk. őrölt piros paprika
- só, bors
Elkészítés
A tésztát sós vízben felteszem főni, a burgonyát megpucolom, kockára vágom és azt is sós vízben felteszem főni. Közben a hagymákat megpucolom, apróra vágom és az olajban üvegesre párolom. Majd leveszem a tűzről, s hozzá keverem az őrölt paprikát. Azért kell levenni, mert az olaj még így is forró, a paprika pedig megkeseredik, ha tűzre kerül. Jól elkeverem a paprikát, teszek bele sót és őrölt fekete borsot, s össze keverem az összetört főtt burgonyával. Ha kész a tészta is, akkor a krumplis masszát összekeverem a tésztával.
Arra figyeljünk, hogy a krumplis massza kicsit sósabb legyen, mint ahogy enni szoktunk, mert a tészta nem sós, s így lesz pont jó az íze. Kovászos uborkával tálaljuk.