Békés Karácsonyt Mindenkinek...Bajai halászlé gyufatésztával, ami nem hiányozhat az ünnepi asztalomról
2012. december 22. írta: StileDiVita

Békés Karácsonyt Mindenkinek...Bajai halászlé gyufatésztával, ami nem hiányozhat az ünnepi asztalomról

Gondolkodtam rajta, mivel kívánhatnék Békés Ünnepeket nektek. Többen érdeklődtetek, mi kerül majd nálunk az asztalra az ünnepek alatt.
A menü nagyon változó, egy dolog viszont egészen biztos, hogy soha nem maradhat el. Ez a recept generációk óta vándorol a családban, hiszen a nagypapám receptje. 
Nem olyan rég megosztotta a Tarka Bárka blog is, külön köszönet érte Gabának! 
Ezzel szeretnék tehát BÉKÉS KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KÍVÁNNI MINDENKINEK!
BAJAI HALÁSZÉL GYUFATÉSZTÁVAL - AMI NEM HIÁNYOZHAT A KARÁCSONYI ASZTALRÓL
Halászlé
Hozzávalók - 2-3 személyre - 
- 1 kg ponty – kibelezve, enyhén vízzel átöblítve, de nem tisztára mosva –
- 1 db. nagy vöröshagyma összeturmixolva
- 1 db. kis paradicsom
- 1 db. kicsi tv paprika
- 1-2 db. bio halászlékocka
- 2 púpos ek. minőségi őrölt pirospaprika
- ízlés szerint só
Elkészítés
A halat mindkét oldalán sűrűn beirdalom, majd kb. 1,5 cm-es szeleteket vágok belőle. Besózom mindkét felét, majd egy nagy fazékba teszem. Ráöntöm a hagymaturmixot, beleteszem a paradicsomot és paprikát, majd hagyom 1 órát állni az egészet. Ezután felöntöm annyi vízzel, hogy bőven ellepje a halat, beleteszem a halászlékockát, s felforralom. Majd lejjebb veszem a lángot, hozzáadom az őrölt paprikát, s kb. 1 órát főzöm. Mielőtt megfőne, még főzés közben ízlés szerint sózom.
Tipp: A hagyma és az őrölt paprika sűríti be a levet, így igény szerint több is tehető mindkettőből, de max. a fent említett mennyiséget fele még pluszba, különben nagyon intenzív lesz az íze, elveszik a halászlé íze.
Tehető a halászlébe 1 db. kis burgonya, mert ez összetartja a levet, de én nem szoktam bele tenni.
Gyufatészta
Hozzávalók
- 0,5 kg fehér liszt
- 4-5 db. tojás
- Só
Elkészítés
Összedolgozzuk mindhárom alapanyagot, s kemény tésztát kell kapnunk – ha nem akar elsőre összeállni, egy kevés víz tehető bele, de inkább ne tegyünk -. Majd kinyújtjuk sodrófával, s mikor a sodrófára van tekerve a tészta, akkor a két oldalánál elvágjuk, így kb. 30-40 cm hosszú és kb. 5-6 cm széles lapokat kapunk, ami ne legyen vastagabb néhány milliméternél. Egymásra helyezzük a lapokat, s késsel kb. 2 mm széles csíkokat vágunk belőle, majd bő, sós vízben kifőzzük.
Bajai szokás szerint, a halhúst és a levet külön eszik. Először a levet eszik meg a tésztával – s esetleg a belsőségekkel, mint tej és ikra, majd utána a halhúst külön -. Vörösbor ajánlott hozzá. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozmaringescsokolade.blog.hu/api/trackback/id/tr847961060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása