Apró borjúlabdák articsókával és koktélparadicsommal
2013. október 20. írta: StileDiVita

Apró borjúlabdák articsókával és koktélparadicsommal

Nemrég egy ismerősöm Rómába utazott, s segítséget kért tőlem látnivalók és éttermek tekintetében. Gyűjtögettem magamban a megosztásra szánt információkat, amikor eszembe jutott egy szép, tavaszi nap. A Piazza San Lorenzón vagy egy kedves kis trattoria, a Matricianella. Tavasszal, amikor elárasztja Olaszországot az articsóka, minden ház és étterem elkezdi használni. Történetesen, ebben a időszakban nyílik meg a trattoria kerthelyisége is. Itt találkoztam össze ezzel a nem mindennapi fogással, ami tökéletes vasárnapi ebéd is tud lenni. Természetesen, ha az articsókát kihagyjuk belőle, akkor sincs probléma, de azért mégiscsak úgy az igazi, ha van benne :). Ja, s persze a borjúhús is helyettesíthető sertéssel, pulykával, bármivel.
APRÓ BORJÚLABDÁK ARTICSÓKÁVAL ÉS KOKTÉLPARADICSOMMAL
Hozzávalók - 3-4 személyre -
Paradicsomszósz - pomarola - 
- 2 db. konzervparadicsom, amiben a paradicsom kockákra van vágva 
- 8 db. bazsalikomlevél apróra vágva - vagy 2 csipet szárított bazsalikom - 
- 1 db. kicsi fej hagyma apróra vágva
- 2-4 ek. extra szűz olívaolaj
- kevés só és bors
Borjúlabdacsok egytálétele - polpette/polpettine -
- 1 db. nagy szelet szikkadt kenyér
- annyi tej, amennyi ellepi a kenyeret egy mélytányérban
- 50 dkg darált borjúhús
- 1 nagy csomag petrezselyem apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 db. tojás
- 6 dkg reszelt parmezán
- 5-6 db. articsókaszív megpárolva és négybe vágva
- 25 db. kis-közepes méretű koktélparadicsom
- 1/4 csésze fehérbor
- 10 ek. paradicsomszósz
- 1 ek. friss, vagy 0,5 tk. szárított kakukkfű
- néhány kanál extra szűz olívaolaj
- 0,5 tk. só és bors, szerecsendió
- egy nyomasztó gondolat - hogy megoldásra találjon - 
Polenta
- 25 dkg kukoricadara
- 1 l víz
- 0,5 ek. só
- 0,5 ek. olívaolaj
Elkészítés
Paradicsomszósz
Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, s tegyük bele a hagymát. Kb. 5 percig sütve, fonnyasszuk meg. Ezután tegyük bele a paradicsomot, bazsalikomlevelet és ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Forraljuk fel, majd azonnal vegyük le a lángot kisebbre, s kb. 10 perc alatt főzzük meg, időnként megkeverve. 
Egytálétel
Először készítsük el a labdacsokat. A kenyeret áztassuk tejbe, majd amikor megszívta magát, nyomkodjuk ki belőle a tejet és egy nagy tálba tegyük a "masszát". Adjunk hozzá sót, borsot, szerecsendiót, az apróra vágott petrezselymet és a fokhagymát. Keverjük össze, majd adjuk hozzá a tojást, a darált húst és a parmezánt. Alaposan keverjük össze. 
Melegítsünk a serpenyőbe olajat, s készítsünk apró kis húslabdákat, s mindkét oldalát süssük 3-3 percig. Majd szedjük ki az olajból. Tegyük a serpenyőbe az articsókát, paradicsomot, bort, paradicsomszószt és a kakukkfüvet is. Vegyük fel a tüzet, s 1-2 percig melegítsük össze az alapanyagokat, majd vegyük le ismét a tüzet, s főzzük addig, amíg a paradicsomok héja fonnyadni nem kezd. Ekkor tegyük vissza a labdacsokat és a nyomasztó gondolatot is adjuk az ételhez, s főzzük az egészet még alig közepes lángon 5-10 percig. 
Polenta
Amíg fő az étel, készítsük el a polentát. Melegítsük fel a vizet a sóval és olívaolajjal, majd adjuk hozzá a kukoricadarát. Vegyük le a lángot, s kb. 15 percig folyamatos keverés mellett főzzük tejbegríz-szerűre. Kivajazott őzgerinc formába öntsük a masszát, s 200 fokon süssük addig, amíg enyhén meg nem pirul a széle. Miután kihűlt, ki tudjuk venni a formából, s szépen tudjuk szeletelni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozmaringescsokolade.blog.hu/api/trackback/id/tr967960936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása