Advent 2013. - Vegeta - és egyéb fűszerkeverékek - házilag - kézzel készített karácsonyi ajándék 1.
2013. november 30. írta: StileDiVita

Advent 2013. - Vegeta - és egyéb fűszerkeverékek - házilag - kézzel készített karácsonyi ajándék 1.

Elég nehéz elhinni, hogy eltelt egy újabb év. Pedig így van. Ismét elkezdődik a karácsonyi időszak, amikor próbálunk az általunk szeretett embereknek minél egyedibb ajándékot adni, ezzel is kifejezve, mit érzünk iránta. Ahogy az elmúlt években már megszokhattátok, próbálok a segítségetekre lenni néhány egyedi, házi készítésű ajándékkal.
Az első legyen az egyik legnagyobb kedvencem, a házi készítésű vegeta. Sokáig használtam a boltit, mert akkor még nem volt más, sőt, kell ismeretünk sem ahhoz, hogy elkészítsük házilag. Na, jó, lehet, annyira igényünk sem. Sokat változott hazánk gasztronómiája az elmúlt években, s ma már időt és energiát nem sajnálva próbálunk életre kelteni minden megszokott ízt, házi kivitelben.
ADVENT 2013. - VEGETA - ÉS EGYÉB FŰSZERKEVERÉKEK - HÁZILAG - KÉZZEL KÉSZÍTETT KARÁCSONYI AJÁNDÉK 1.
Hozzávalók - az én ízlésemnek megfelelően, de természetesen mindenki tehet hozzá és vehet is el belőle alapanyagot - 
- 0,5 kg sárgarépa megpucolva és feldarabolva
- 0,5 kg fehérrépa megpucolva és feldarabolva
- 1 db. paradicsom kimagozva, megpucolva és feldarabolva
- 1-1 csomag zeller - és petrezselyemzöld apróra vágva
- 1 fej vöröshagyma megpucolva és feldarabolva
- 1 db. kisebb zsenge fej karalábé megpucolva és feldarabolva
- 0,5 db. paprika kockára vágva
- 2-3 db. kis karfiolrózsa apróra vágva
- kb. 5-6 dkg zellergumó megpucolva és apróra vágva
- 1 db. nagyobb gerezd fokhagyma apróra vágva
- só ízlés szerint - kb. kilónként 20 dkg - 
Elkészítés
A hozzávalókat a sóval együtt aprító gépbe tesszük, s összeaprítjuk. Amikor kész, sütőpapírra fektetjük, s 60 fokon 2-3 órán keresztül szárítjuk, amíg el nem kezd hasonlítani a boltira. Ekkor kivesszük a sütőből, hagyjuk pár perc alatt kihűlni, s már tehetjük is az üvegekbe. Kiváló és hasznos ajándék tud lenni mindenkinek, aki szeret főzni. 
Néhány egyéb fűszerkeveréket is el lehet készíteni házilag, ilyen például a sokak által kedvelt 
Provence-i fűszerkeverék, amit ajánlott szárított fűszerekből készíteni, mert csak összekeverjük az alapanyagokat, s már mehet is az üvegbe:
Mennyiségtől függően, 1-2 ek. kell az alábbi alapanyagokból hozzá: bazsalikom, zsálya, majoranna, kakukkfű, római kömény és rozmaring. 
Anyukám nagyon szereti az indiai konyhát, így a garam masala sem maradhat el a készítésben: az összetevőket tegyük egy serpenyőbe, s enyhén melegítsük meg őket, addig, amíg illatot nem eresztenek - az ayurvédikus tanok szerint, a meleg fűszerek növelik a test melegét, ami télen különösen jó tud lenni -: 1 dkg reszelt gyömbér, 1 dkg szárított rózsaszirom, 1 dkg babérlevél, 1 dkg római kömény, 1 dkg őrölt szerecsendió, őrölt fahéj ízlés szerint - kb. 1 ek. -, 1 dkg őrölt szegfűszeg, 1,5 dkg koriandermag, 3 dkg zöld és fekete kardamom, bő 1 dkg édesköménymag, 3,5 dkg egész bors, 4,5 dkg római kömény. Ha már kellő illatot adott, egy mozsárban alaposan összezúzzuk - enyhén illatosítva ez a folyamat is könnyebben megy -, s már mehet is a jól záródó üvegekbe. 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozmaringescsokolade.blog.hu/api/trackback/id/tr697960926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Illéskrisz Konyhája 2013.12.01. 05:22:16

Különleges ajándék, én nagyon örülnék neki. Ki fogom próbálni, nagyon tetszik!

Rozmaring&Csokoládé 2013.12.02. 23:34:23

Örülök, hogy tetszik, mindenképp próbáld ki! Izgalmas ízeket lehet kihozni belőle, ha van kedved megtoldani ezzel-azzal.
süti beállítások módosítása