Az aztékok tudták mi a jó, s ezt nagyon ügyesen továbbörökítették egész Mexikóra. Hiszen a guacamole története egészen az azték időkig nyúlik vissza. Az étel neve az azték navatl nyelvjárásból származik. Az „ahuacamolli” összetett szó az „ahuacatl” (avokádó) és „molli” (mártás) tagokból alakult ki. Azt a változatát, mely teljesen krémes, nincsenek benne gyümölcsdarabok, aguamolé-nek is nevezik. De nem kell Mexikóig mennünk, otthon is el tudjuk készíteni, nagyságrendileg 10 perc alatt.
Hozzávalók - 2 főre -
3 db érett, lila avokádó
1 db 10 cm-es friss chili
1 púpos ek. vöröshagyma kockára vágva
1 ek olívaolaj
1 nagy marék friss koriander
6 db kis méretű koktélparadicsom
1 lime leve
só és bors
Elkészítés
Minden összetevőt egy tálba teszünk, s kézi botmixerrel pépesítjük. Majd kóstolást követően ha kell sózzuk, borsozzuk. A végén pirítóssal tálalják, s a tetejét megszórjuk apróra vágott chilivel és/vagy durvára tépett korianderrel.