Fügevariációk tortára és könnyű vacsorára
2016. augusztus 04. írta: StileDiVita

Fügevariációk tortára és könnyű vacsorára

Az augusztusi időszak - legalábbis számomra - a fügeérés köré összpontosul, hiszen a ribizli után vitathatatlanul a kedvenc gyümölcsöm. Ezerféle felhasználási móddal, különleges íz - és színvilággal rendelkezik, egyszóval pont elég változatos ahhoz, hogy ne tudjak szó nélkül elmenni mellette. Mint ahogy a történelmi időkben sok nemzet nagyjai sem tudtak. A füge ugyanis már a bibliai időkben fontos szerepet töltött be. Szimbóluma volt a boldogságnak, békének, egészségnek és örök életnek, hiszen Ádám és Éva is fügefalevél-öltözékben élte mindennapjait a Paradicsomban. 
Ebből adódhatott a termékenység jelképezése is, melyet leginkább a görögök használtak. Dionüszosz ünnepén a mai napig megtalálható a füge mellett a fügebor is. Legfőbb eposzukban, az Odüsszeiaban is ezt a gyümölcsöt ajándékozta Odüsszeusznak az apja. 
Az ókori görögök már akkoriban rengeteg fajtáját ismerték a fügének, tudósok szerint közel 200-at, s minden fajtának külön személyneve volt, mint a családtagoknak. 
A történelem folyamán a termesztése és a köré alakult kultuszrendszer szorosan összefűzte a megjelenését a szőlővel és az olajbogyóval, legalábbis erről árulkodnak a fennmaradó írások az i.e. 2700-as évek Egyiptomából. 
A történelmi kis kitérőt zárjuk az ókori Rómaiakkal, akik szintén felfedezték maguknak a fügét, gyümölcsétől a leveléig. Ugyanis, ez utóbbit szalvétaként használva, étkezés alatt a rabszolgák ezzel törölték meg gazdáik száját. Ám, az írások szerint, fügefalevél alatt szoptatta Romulust és Remust – Róma alapítót – az a farkas, amelyik a történet szerint felnevelte őket. 

img_0197_1_1.jpg

S hogy hányfajta változatával találkozhattak elődeink, egyszersmind, hány fajtát élvezhetünk mi is manapság? A skála elég széles. Kezdjük mindjárt a „Babits” fügével, vagy barna fügével, ami a legkiválóbb fügefajta hazánkban. Babits Mihály szőlészetéből indult a szaporítás 150 évvel ezelőtt. De nem csupán Babits Mihály az egyetlen híres magyar, aki fügét hagyott maga után. A német Mainau fügét Esterházy Miklósnak köszönhetjük, aki Mainau szigetének volt a tulajdonosa, ami a Bodeni-tó közepén helyezkedett el. Innen 1827-ben hat fügebokrot hozott Magyarországra, ami a mai napig terem. A Kanári-szigetekről is érkezett hazánkba füge, ami gyökeret tudott verni a magyar talajon. Ezek a bokrok megkapó látványt nyújtanak nagyra nőtt, kúpalakú, bordó színű gyümölcseikkel, melyek akár a 20 dkg-ot is elérhetik. Nem maradhat el a Kanári-szigetek mögött a spanyol füge sem, Mallorca-ról. Ez a fajta kizárólag fának nőve hoz gyümölcsöt, ami csak akkor terem meg és érik be, ha teljesen kizöldül a fa koronája. Zöld színű füge a nevével sokat mondó, tabáni zöld füge is. Az írások szerint a török időkből maradhatott ránk, s a budai Tabánon kívül, Pécsett is lehet ilyen bokrokat találni. A zöld fügénél maradva beszélhetünk még izraeli zöld fügéről, amit leginkább „szobafügének” ismerünk, mert cserépben árulják, hiszen ebben a közegben is képes termésével örömet okozni a fügét még soha nem látott gazdájának. A színskálán tovább haladva, sárga fügével is találkozhatunk hazánkban július közepén. Szintén a sárga színűek családjába, de inkább egy kicsit zöldessárga árnyalatba burkolózik az ujjas levelű óriási füge. A citromsárga görög füge szintén megtalálható hazánkban, s azon kívül, hogy citromsárga színéről és édes ízéről is felismerhetjük, legfőbb ismertető jele, hogy alig van magja. Az ujjas levelű piros füge termései annyira dundik, hogy szinte nincs is száruk, s szintén kiváló karakteres ízük van. Bármerre járjunk fügeszezon idején Magyarországon, leginkább a lila fügébe botlunk bele. Ez nem csoda, hiszen kiváló fagytűrő mivoltának köszönhetően, közkedvelt hazánkban, betakarás nélkül is átvészeli a teleket.

Receptek:

Mandulás fügetorta

Hozzávalók - 26 cm átmérőjű tortaformához -
Tészta
- 10-12 db. közepes füge félbe vágva
- 20 dkg liszt
- 7 dkg porcukor
- 1 nagy csipet só
- 13 dkg vaj
- 1 db. nagy tojás sárgája
Töltelék
- 11,5 dkg méz
- 11,5 dkg vaj
- 8,5 dkg cukor
- 18 dkg darált mandula
- 4 tk. étkezési keményítő
- 1 db. nagy tojás
- 1 db. nagy tojás sárgája
Elkészítés
A krémmel kezdjük, mert annak hosszabb várakozási idő kell. Késes mixerbe teszünk apránként mindent az alábbi sorrendben: vaj, méz, cukor, darált mandula, keményítő, a tojás és tojás sárgája összekeverve. Majd összedolgozzuk és 2 órára a hűtőbe tesszük.
Jöhet a tészta. A lisztet, porcukrot, vajat és tojás sárgáját összedolgozzuk és fél órára hűtőbe tesszük.
Ha eltelt a fél óra, egy tortaformát enyhén kivajazuk és kilisztezünk, s belelapogatjuk a tésztát úgy, hogy mindenhova egyforma mennyiség kerüljön. 185 fokos sütőben kb. 12-15 percig sütjük. A lényeg, hogy épphogy elkezdjen pirulni, s már vegyük is ki. Ez sütőfüggő, de a lényeg, hogy ne süssük barnára, mert akkor nagyon kiszárad. Épphogy csak legyen egy nagyon minimális színe. Ha eltelik a krémmel a két óra, egyenletesen osszuk szét a tészta tetején még mindig a tortaformában, s helyezzük a tetejére a félbevágott fügéket. 180 fokos sütőben kb. 35 perc alatt süssük meg. Addig süssük, amíg a krém teteje nem barnul meg, s tűpróba során nem igazán ragad rá a massza. 
Minden elkészíthető már egy nappal hamarabb is, s másnapra már csak az összerakás és a sütés marad. 
Sült pármai sonkás (vagy bacon-ös) füge mascarpone-s gorgonzolával
Hozzávalók - 1 személyre -
- 2 db. puha, de nem teljesen érett füge
- 4 szelet vékony pármai sonka
- 1 púpos ek. mascarpone
- 0,5 púpos ek. gorgonzola sajt

Elkészítés
A fügéket megmossuk és megszárítjuk, majd levágjuk a tetejükről a csumát, s félbe vágjuk őket. A félbe vágott szeleteket egyenként sonkába tekerjük, majd 200 fokos sütőben kb. 5-6 perc alatt megsütjük őket. Amikor már látjuk, hogy a sonka úgy néz ki, mintha megszáradt volna, akkor kész is van, mert akkora a füge kellően meleg és puha lesz a belsejében.
Amíg a fügék és a sonkák sülnek, addig egy villával összekeverjük a mascarponét a gorgonzolával. Minden tányérra teszünk, s minden falat sonkás fügét megkenünk egy kis sajttal. Remek előétel vagy könnyű vacsora. 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozmaringescsokolade.blog.hu/api/trackback/id/tr758943906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása