Ha egy kicsit is lehűl a levegő és komolyan megérkezik az ősz, nálam már évek óta ez a nyerő leves, mert minden olyan ízt tartalmaz, ami igazán barátságossá tudja tenni a hirtelen váltást. Van itt ugyanis olívaolaj, bacon, kakukkfű, sült fokhagyma és sült répa is. S kb. mindent le is írtam, amit a leves tartalmaz :). Ez egy igazán jó döntés gyors ebédnek.
SÜLT FOKHAGYMÁS SÁRGARÉPA KRÉMLEVES ROPOGÓSSAL - kb. 4 főre -
Hozzávalók:
- 4-5 db kb. 20 cm-es répa megpucolva és karikára vágva
- 1 nagy fej fokhagyma gerezdekre szedve, héjastól
- bő 1 l - lehetőség szerint - házi szárnyas húsleves
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 enyhén púpos ek. szárított kakukkfű
- 4 szelet bagett
- 4 szelet bacon csíkk
- olívaolaj, só, bors, főzőtejszín
Elkészítés
A répakarikákat és a héjas fokhagyma gerezdeket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, meglocsoljuk kb. 3-4 ek. olívaolajjal és megszórjuk a szárított kakukkfűvel, kicsit megkeverjük, majd 250 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a répa puhára nem sül - kb. 15 perc -.
Amíg sül a fokhagyma és a répa, a vöröshagymát kockára vágjuk, és kevés olajon megpároljuk, és közben a bagett szeleteket betekerjük egy-egy szelet baconnal. Amikor a répa és a fokhagyma megsültek, tányérra tesszük őket, a fokhagymákat kibontjuk a héjából, a héjakat kidobjuk, a fokhagymát és a répát pedig hozzáadjuk a párolt vöröshagymához és jól elkeverjük. Felöntjük a levessel, és kb. 15 percig főzzük. Ez idő alatt a bacon-ös bagett szeleteket megforgatjuk a sütőpapíron maradt kakukkfüves olajban, majd a sütőpapírra tesszük őket és enyhén megszórjuk őrölt borssal és betesszük a sütőbe amíg meg nem sül.
A levest 15 perc elteltével kézi botmixerrel összedolgozzuk, beleteszünk 2-3 ek. főzőtejszínt, és lassú tűzön addig főzzük, amíg kicsit be nem sűrűsödik. Közben ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Végül pedig a bacon-bagett szelettel tálaljuk.