Az olasz nyár kedvencei gyors receptekben – bébi cukkini virággal, dél-olasz citrom
2021. augusztus 29. írta: StileDiVita

Az olasz nyár kedvencei gyors receptekben – bébi cukkini virággal, dél-olasz citrom

Nincs olaszországi utazás hatalmas vásárlások nélkül, ahol mindig kell, hogy szerepeljen a bébi cukkini virággal, és a klasszikus – lehetőség szerint dél-olasz – citrom. Aztán miután megszenvedtünk a hazahurcolással, mert a repülőre simán fel lehet vinni őket, de mivel sokat hozunk, nem lesz könnyű a táska. Szóval, miután hazacipekedtünk az olasz utazásból, kezdődhet a feldolgozás. De ha valaki itthon szeretné beszerezni ezeket az alapanyagokat, olasz citromot már termelnek itthon is, de szükség esetén megfelelő más, itthon beszerezhető citrom is, csak számítsunk rá, hogy azért az jóval savanyúbb, és cukkini virágot egész sokáig lehet kapni a Fény utcai piacon is egy helyen. Virág nélküli bébi cukkinit pedig akár a nagyobb bevásárló központokban is be lehet szerezni.

ac022295-4beb-44d7-beae-f6a3239cee75.JPG

Mivel a cukkinivirág nagyon gyorsan tönkremegy, érdemes ezzel kezdeni.

Töltött cukkinivirág – 2 főre –

293a0821-bb50-4b2f-b2c0-7b5c876be2e1.JPG

Hozzávalók

6 db bébi cukkini virággal

3-4 púpos ek. ricotta

1 ek. reszelt parmezán sajt

6 db közepes méretű friss bazsalikom levél apróra tépve

3 ek. olíva olaj

¼ olasz citrom reszelt héja

só, bors

Elkészítés

Mossuk meg a cukkinit és a virágot is, majd óvatosan nyissunk szét a virágot, és a mutató ujjunkkal, csípjük ki a bibét a virágból, és a sütőt melegítsük elő 180 fokra.

Ezután az olíva olaj kivételével mindent keverjünk össze egy tálban, és kávéskanál segítségével töltsük meg a cukkini virágokat háromnegyed részig. A maradék negyed részt csavarjuk össze, hogy sütéskor ne nyíljanak szét a virágok.

Helyezzük őket üvegtálba, locsoljuk meg az olíva olajjal, és 20-25 perc alatt süssük készre őket.

466adaf8-5e36-4347-b045-8f0cfd384308.JPG

Sörtésztában sült cukkinivirág

e6e0bc4c-861c-41c2-b735-44b9befb9f05.JPG

Hozzávalók – 2 főre –

6 db cukkinivirág

4-5 ek. ricotta

2 ek. reszelt parmezán sajt

8 db közepes méretű friss bazsalikom levél apróra tépve

¼ olasz citrom reszelt héja

só, bors

4 púpos ek. liszt

1 db kis méretű tojás

só, bors

világos sör

olíva olaj a sütéshez

Elkészítés

A cukkinivirágokat megmossuk, majd óvatosan szétnyitjuk őket és a mutató ujjunkkal kicsípjuk belőlük a bibét.

Egy tálban összekeverjük a ricottát, parmezán sajtot, bazsalikom levelet, reszelt citromhéjat egy kis sóval és borssal. Majd elkészítjük a sörtésztát. A liszthez adunk egy kevés sót és borsot, majd a felvert tojást hozzáöntjük. Elkeverjük, és annyi sört töltünk hozzá, amennyitől palacsintatészta állagú lesz. Ekkor beleforgatjuk jó alaposan a töltött cukkinivirágokat, és forró olajban néhány perc alatt minden oldalát aranybarnára sütünk.

0f921b8c-afa2-44fe-841c-bf0cca3757a1.JPG

Ha még marad bébicukkinink és esetleg egy kevés virágunk, de ez nem szükséges, készíthetünk belőle egy remek tésztát is.

Cukkini pestos tészta ricottával és citrommal

e026d409-0264-4cf4-92ad-10ad3f8dd2ae.JPG

Hozzávalók – 2 főre –

25 dkg tészta – én kézzel készített tésztát használtam, de bármilyen tészta megfelel –

30 dkg bébi cukkini vagy ’felnőtt’ cukkini kimagozva

2 ek. ricotta

1 ek. reszelt parmezán sajt

1 db egészen kicsit gerezd fokhagyma

1 db friss bazsalikom levél

1 tk. reszelt citromhéj

0.5 ek. olíva olaj

Elkészítés

A cukkinit apró darabra vagy karikára vágjuk, és puhára főzzük enyhén sós vízben. Ezután kiszedjük a vízből, majd a vízhez adjuk a tésztát, és al dente-re főzzük. Közben elkészítjük a cukkini pestot. A főtt cukkinit, a bazsalikom levelet, a reszelt sajtot, a fokhagymát, ízlés szerint sót és az olíva olajat kézi botmixerrel összepépesítjük. Ha túl sűrű, egy kevés főzővizet adjunk hozzá, de nem szabadna sűrűnek maradnia. Ha maradt még cukkini virágunk, ezen a ponton adjuk a pestohoz az apróra vágott virágokat. Ezután lecsepegtetjük a főtt tésztát, hozzákeverjük a cukkini pestohoz, majd tálaláskor adagonként 1 evőkanál ricottát adunk hozzá, megszórjuk egy kevés reszelt citromhéjjal, és díszítésként bazsalikom levelet teszünk a tetejére.

Olasz citrom szirup

e56f7e9b-ba7a-43d5-a883-a5cb14c25eb7.JPG

Hozzávalók

1 db citrom alaposan megmosva és karikákra vágva

ugyanannyi súlyú kristálycukor, mint ahány dekagramm a citrom

Elkészítés

Egy jól záródó, csatos üveget alaposan, forró vízben elmosunk. Egy tálban összekeverjük a citromot és a cukrot, majd az üvegbe helyezzük. A citrom már a tálban levet fog ereszteni, ezt a cukros levet is az üvegbe öntjük. 2-3 napig, amíg a cukor el nem olvad teljesen az üvegben, szobahőmérsékleten hagyjuk, és minden nap 1-2 alkalommal összerázzuk, hogy ne ülepedjen le a cukor, hanem olvadjon fel. Amikor már az összes cukor elolvadt a citromlében, hűtőben tárolva hónapokig fogyaszthatjuk limonádénak vagy teának.

Olasz citrom szirup felhasználása: Dolce al limone torta

816bf290-57fc-4830-92fd-3249c1785b21.JPG

Hozzávalók - 22x15-ös, középen lyukas kuglófformához, ami nem lesz teljesen tele - 

20 dkg cukor

17 dkg vaj - + egy kevés a forma kikenéséhez -

3 db közepes tojás

1 db nagy + 1 db. kicsi olasz citrom reszelt héja - ez 2 db közepes itthoni citromnak felel meg - 

1 csipet só

20 dkg liszt - a legjobb az olasz "00"-s - 

1 zacskó - 12 gr - sütőpor

84 ml 3,6%-os tej

3 dkg apróra vágott mogyoró vagy mandula

Limonádéöntethez

2 dl víz

2-3 ek. olasz citrom szirup

Elkészítés

Miközben a sütőt 175 fokra melegítjük, robotgépbe belekockázzuk a vajat, és 2 percig hagyjuk, hogy habosra keveredjen - ez idő alatt lereszelhetjük a citrom héját -. Majd egyesével hozzáadjuk először a tojásokat, majd a sót és végül a citrom héját, s hagyjuk ismét, hogy jól összekeveredjen. 

Összekeverjük a lisztet és a sütőport, majd a masszához öntjük a felét, utána rögtön pedig a tej felét. Kis idő múlva a maradék lisztet is hozzáöntjük, s végül a tejet. 1-2 percig hagyjuk, hogy összekeveredjen, majd elzárjuk a robotgépet. Fakanállal egyszer-kétszer alaposan átkeverjük. 

Kikenjük a formát vajjal, megszórjuk liszttel, aminek a maradékát kiöntjük a formából. Csak annyi maradjon benne, amennyi megtapad a vajon. Beleöntjük a masszát, és kb. 40-45 perc alatt megsütjük - nagyon sok függ a sütőtől is, de az a lényeg, hogy a külseje megbarnuljon, de ne égjen meg -. A forma kb. majdnem a feléig lesz masszával, de ne ijedjünk meg, a sütőportól szépen meg fog magasodni. Nagyon fontos, hogy a sütő ajtaját az első 30 percbe semmiképp ne nyissuk ki. Ha üveges a sütőajtó, akkor a folyamat végéig egyáltalán ne, de ha nem üveges, akkor 30 perc után egy pillanatra benézhetünk, hogy milyen a sütemény színe. Tűpróbával ellenőrizzük mindenhol megsült-e a torta, mielőtt kivennénk a sütőből. 

Ez idő alatt elkészítjük a limonádét úgy, hogy minden összetevőt összekeverünk egy kancsóban, hogy utána könnyebben a süteményre tudjuk önteni.

Amikor kész a sütemény kivesszük a sütőből, és megvárjuk, amíg teljesen kihűl. Ezután, még a formában, a ráöntünk a limonádéból annyit, amennyit beszív a sütemény. Ezt 10 perc múlva megismételjük, majd újabb 10 perc múlva ismét. Eddigre már a limonádé bő felének el kell fogynia, de inkább a háromnegyedének. Egy tányérra óvatosan kiborítjuk a limonádéval átitatott tortát, s még a tetejére is öntünk a limonádéból egy keveset.

Majd a mogyorót vagy mandulát apróra vágjuk, s megszórjuk vele a torta tetejét. 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozmaringescsokolade.blog.hu/api/trackback/id/tr3916674098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása