Így karácsony előtt a mostacciolit szinte egész Olaszországban meg lehet találni. A Calabriából induló apró kis mézeskalács-szerű süteménynek számtalan változata lett az idők folyamán, de a Marché-ban található az egyik leghíresebb.
Hozzávalók - kb. 40 darabhoz -:
- 270 gr liszt
- 100 gr cukor
- 100 gr pirított és szeletelővel apróra vágott mandula
- 70 gr méz
- 0,5 ek fahéj
- 0,5 tk szerecsendió
- 20 ml vino cotto - vagy 60 ml félédes vörösbor harmadára főzve -
- 20 ml olaj
- 5 gr sütőpor
- 1 db tojás és 1 db tojássárgája
- 3/4 citrom reszelt héja
- 15 gr cukrozatlan kakaópor
- 0,5 kg ét tortabevonó csokoládé
Elkészítés:
Egy tálba keverjük össze az összes száraz összetevőt: a lisztet, a mandula lisztet, a sütőport, a kakaóport, a fahéjat és a szerecsendiót. Majd a közepébe vájjunk egy lyukat, és adjuk hozzá a maradék alapanyagokat, a tojást, a tojássárgáját, az olajat, a vino cotto-t, a mézet és a reszelt citromhéjat, majd gyúrjuk össze az egészet. Folpackba csomagolva, egy órára tegyük hűtőbe.
Ha eltelt az egy óra, a sütőt melegítsük elő 170 fokra, és készítsük el a süteményeket. A tésztát két sütőpapír között nyújtsuk ki 1 cm vastagságúra. Ha van rombusz alakú kiszúrónk, akkor szúrjuk ki a süteményeket, ha pedig nincs, akkor átlósan vágjuk fel a tésztát úgy, hogy az átmérője egy rombusznak 4 cm legyen. Majd sütőlapra helyezve, süssük őket 7-8 percig, majd a sütőből kivéve, hagyjuk teljesen kihűlni. Ez idő alatt készítsük el a tortabevonót a csomagoláson előírtak szerint, és minden süteményt vonjunk be vele és hagyjuk megdermedni. Ezt a süteményt régen csak karácsonykor készítették, de ma már bármikor az év folyamán megsütik. Ezért, ha van kedvünk, nyugodtan díszítsük a tetejét cukormáz rajzokkal.