Advent 3. vasárnapja: Mostaccioli, Marché legkedvesebb karácsonyi süteménye (kézzel készített ajándék)
2021. december 12. írta: StileDiVita

Advent 3. vasárnapja: Mostaccioli, Marché legkedvesebb karácsonyi süteménye (kézzel készített ajándék)

Így karácsony előtt a mostacciolit szinte  egész Olaszországban meg lehet találni. A Calabriából induló apró kis mézeskalács-szerű süteménynek számtalan változata lett az idők folyamán, de a Marché-ban található az egyik leghíresebb. 

mostacciolikaracsony.jpg

Hozzávalók - kb. 40 darabhoz -: 

- 270 gr liszt

- 100 gr cukor

- 100 gr pirított és szeletelővel apróra vágott mandula

- 70 gr méz

- 0,5 ek fahéj

- 0,5 tk szerecsendió

- 20 ml vino cotto - vagy 60 ml félédes vörösbor harmadára főzve -

- 20 ml olaj

- 5 gr sütőpor

- 1 db tojás és 1 db tojássárgája

- 3/4 citrom reszelt héja

- 15 gr cukrozatlan kakaópor

- 0,5 kg ét tortabevonó csokoládé

Elkészítés:

Egy tálba keverjük össze az összes száraz összetevőt: a lisztet, a mandula lisztet, a sütőport, a kakaóport, a fahéjat és a szerecsendiót. Majd a közepébe vájjunk egy lyukat, és adjuk hozzá a maradék alapanyagokat, a tojást, a tojássárgáját, az olajat, a vino cotto-t, a mézet és a reszelt citromhéjat, majd gyúrjuk össze az egészet. Folpackba csomagolva, egy órára tegyük hűtőbe.

Ha eltelt az egy óra, a sütőt melegítsük elő 170 fokra, és készítsük el a süteményeket. A tésztát két sütőpapír között nyújtsuk ki 1 cm vastagságúra. Ha van rombusz alakú kiszúrónk, akkor szúrjuk ki a süteményeket, ha pedig nincs, akkor átlósan vágjuk fel a tésztát úgy, hogy az átmérője egy rombusznak 4 cm legyen. Majd sütőlapra helyezve, süssük őket 7-8 percig, majd a sütőből kivéve, hagyjuk teljesen kihűlni. Ez idő alatt készítsük el a tortabevonót a csomagoláson előírtak szerint, és minden süteményt vonjunk be vele és hagyjuk megdermedni. Ezt a süteményt régen csak karácsonykor készítették, de ma már bármikor az év folyamán megsütik. Ezért, ha van kedvünk, nyugodtan díszítsük a tetejét cukormáz rajzokkal. 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozmaringescsokolade.blog.hu/api/trackback/id/tr4416781344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása