Klasszikus vasárnapi ebéd: Házi tyúkhúsleves házi tésztával, Zamatos sült oldalas meggyszósszal
2011. május 08. írta: StileDiVita

Klasszikus vasárnapi ebéd: Házi tyúkhúsleves házi tésztával, Zamatos sült oldalas meggyszósszal

Amikor gyerekek voltunk, biztosra veszem, mindannyian klasszikus vasárnapi ebédet ettünk, ha máshol nem, hát a nagyszüleinknél. Egy asztalnál ült a család, mindenki beszélgetett mindenkivel, leginkább próbálta átkiabálni a másikat :-D, a háziasszony pedig a finomabbnál finomabb ételeket tette az asztalra. Az illatok terjedése kicsorbította a nagy történetek élét, lassan mindenki elhallgatott és a kanál csörömpölésén kívül mást már nem is lehetett hallani. Legalábbis az én családomban ez így nézett ki. S az illatok a mai napig visszaidézik ezeket a vasárnapokat, amikor már csak az illatok maradtak meg. Sajnos már a nagyszüleim sem és sok rokon sem. De ilyenkor, amikor klasszikus vasárnapi ebédet teszek az asztalra, mindig megidéződik a szellemük, ott vannak körülöttem, s szinte hallani vélem a zsivalyt. 
De miből is állt egy ilyen vasárnapi ebéd? Mindenképp tyúkhúslevesből, ez biztos. Valamilyen házi tészta volt hozzá, leginkább cérnametélt, ami soha nem akart a kanalamon maradni, visszacsúszott a levesbe :-D, s volt még sült és rántott étel is. Köretek, savanyúságok, befőttek és végül süti. Aki még bírta. Hát, ebből én ma a tyúkhúslevest készítettem el, és egy sültet. De nézzük csak hogyan!

HÁZI TYÚKHÚSLEVES HÁZI TÉSZTÁVAL - kb. 4-6 főre -

 
Hozzávalók:
- fél házi tyúk
- 4 l víz
- leveszöldségek: 1 cs. zellerzöld, 1 cs. petrezselyemzöld, 5 db. sárga répa, 5 db. fehér répa, fél zellergumó - egy nagyobb zellergumóé -, negyed fej káposzta - egy nagy fej káposztáé -, fél fej karaláb - egy közepes fej karalábé -, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 közepes fej fokhagyma, 1 közepes paradicsom, fél tv paprika, aki szereti 1/4 karfiol - egy nagy fej karfiolé -
- 20 szem feketebors
- 1/3 tk. köménymag
- 1/3 tk. római kömény
- 1/3 tk. koriandermag
- 1-1-1 csipet kakukkfű, lestyán, tárkony
- 1 db. babérlevél
- 5 púpos tk. vegeta, só

Elkészítés:
A fél tyúknál nagyon fontos, hogy úgy legyen elvágva, hogy legyen benne húsos rész - pl. comb, melle húsa - és csontos rész - pl. farhát - , mert így lesz nagyon finom a leves. Amiből egymagában is nagyon finom levest lehet főzni, az az egész comb - felső és alsó -, vagy a csontos csirkemell. De az én levesemben most egész comb, melle húsa és farhát rész is volt, így volt félbe vágva a tyúk. Nos, a fél tyúkot megmossuk és egy 5 l-es fazékba tesszük. Felengedjük vízzel és a közepes gázrózsára tesszük takarék lángon. A leveszöldségeket megpucoljuk, megmossuk, feldaraboljuk kb. 1 cm-es csíkokra, a fehér és sárga répát 4 részre vágjuk hosszában, és a levesbe teszünk mindent - kivéve a karfiol -. A petrezselyem - és zellerzöldet csak megmossuk, a végét levágjuk és úgy tesszük a levesbe. A paradicsomot és hagymát háromnegyed részt félbe váguk - nem vágjuk el teljesen -, s úgy tesszük a levesbe. A fokhagymákat egészben, megpucolva. A kömények, koriander, babérlevél és a bors is egészben kerül bele. S még itt, az elején beleteszünk 5 púpos tk. vegetát - én leginkább ezt szeretek használni hozzá, de lehet sót is, s ahhoz, hogy a répán kívül még legyen szép színe, lehet bele tenni sáfrányt vagy kurkumát, csak ezekkel a fűszerekkel nagyon vigyázzunk, ugyanis nagyon intenzív keleti ízük van, ezért jobb talán a vegeta -. S szépen, takarékon min. 3, de inkább 4 órát főzzük. Tegyünk a tetejére háromnegyed részt fedőt, hogy a zöldségek megpuhuljanak, s néha nyomkodjuk le a víz alá a zöldségeket egy kanállal. A tűzről való levétel előtt egy órával tegyük bele a karfiolt. Az utolsó fél órában pedig még ízlés szerint sózzuk és bele tesszük a kakukkfüvet, lestyánt és tárkonyt. A tyúkhús is nyugodtan főhet benne végig, nem fog nagyon szétesni.

ZAMATOS SÜLT OLDALAS MEGGYSZÓSSZAL - kb. 4 főre -

ZAMATOS SÜLT OLDALAS
Hozzávalók:
- bő 1 kg oldalas felszeletelve 2-3 csontonként
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 1 tk. dijoni mustár
- 1-1 csipet rozmaring és kakukkfű
- 1 tk. balzsamecet
- 1 tk. worchester szósz
- 1 dl fehérbor
- 1 csipet cukor
- só, bors, szerecsendió

Elkészítés:
Az oldalasok mindkét oldalát sózzuk és borsozzuk. A fokhagymát belepaszírozzuk egy tálba, hozzá tesszük a mustárt, rozmaringot, kakukkfüvet, balzsamecetet, worchester szószt, cukrot, sót, borsot, szerecsendiót és felöntjük a borral.
Ezzel bekenjük az oldalasok mindkét felét, libahájat vagy libazsírt teszünk alá és 200 fokos sütőben megsütjük kb. 1 óra alatt.

MEGGYSZÓSZ
Hozzávalók:
- 1 üveg meggybefőtt
- 9 dkg cukor
- 1 csipet őrölt fahéj
- 1 késhegynyi kardamom
- 2 db. szegfűszeg
- fél citrom leve
- 1 ek. liszt
- 2 dl főzőtejszín

Elkészítés:
A meggybefőttet a saját levével feltesszük főni közepes gázrózsára közepes lángon. Beletesszük a cukrot, fahéjat, kardamomot, szegfűszeget és citromlevet, s hagyjuk főni kb. 20 percet. Majd összekeverjük a lisztet a főzőtejszínnel és folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a meggyhez és megvárjuk amíg besűrűsödik. Megkóstoljuk, s ha kell még bele cukor vagy citrom, még teszünk bele. 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozmaringescsokolade.blog.hu/api/trackback/id/tr937961448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása