Nem tudom ki, hogy van vele, de nekem a fehér kenyér alapélelmiszer. A legtöbb ételhez eszem, van olyan, amit el sem tudnék képzelni nélküle.
Sokat próbálkoztam az ideális kenyér elkészítésével, mert kemence híján ez nem könnyű feladat.
De örömmel jelenthetem sikerült :-), s íme az elkészítése lépésről-lépésre.
KENYÉRSÜTÉS VILLANYSÜTŐBEN - LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE
Hozzávalók - 1 db. 40 dkg-os cipóhoz -
- 40 dkg fehér liszt
- 15 gr. só
- 0,5 ek. enyhén púpos szárított élesztő
- kb. 3 dl langyos víz - ez csak megközelítő mennyiség, nagyon sok múlik a liszten is -
Elkészítés
Egy tálba keverjük össze a lisztet, a sót és a vizet úgy, hogy masszív, de ragacsos tésztát kapjunk.
Ezután tegyük nyújtódeszkára, s a tenyerünk aljával nem túl drasztikusan, de azért határozottan dagasszuk 10 percig, amíg sima, fehér, rugalmas tésztát kapunk. Úgy kell dagasztani, hogy a tenyerünk aljával felfelé toljuk a tésztát, majd elfordítjuk 90 fokban. Ezt a mozdulatot végezzük 10 percig.
Ezek után cipót formálunk belőle úgy, hogy az oldalát, amikor a két kezünkben fogjuk a cipót, mindig alá simítjuk az aljára, s közben forgatjuk a cipót 90 fokkal, hogy minden oldalon szépen, alá legyen simítva a tészta.
Majd visszatesszük a dagasztó tálba, enyhén bekenjük az egész cipót olajjal, hogy ne ragadjon le a tálba, folpackkal lefedjük a tálat és 1,5 órára meleg helyre tesszük kelni, hogy a kétszeresére nőjön a tészta. Mivel a tészta a meleg és nedves helyet szereti, én pl. a radiátor tetejére tettem, amin van egy vízpárologtató is.
Másfél óra múlva, amikor a tészta már megkelt, visszatesszük a nyújtódeszkára, s alaposan kinyomkodjuk belőle a levegőt az ujjunkkal.
Ezután állandó 90 fokos forgatás közben a szélet visszahajtjuk, majd megfordítjuk és cipót formálunk belőle úgy, ahogy az elején is tettük, hogy most is 90 fokkal forgatva mindig alásimítjuk a tésztát.
Ha ezzel is elkészültünk, akkor enyhén nedves törölgetőruhával leterítve - én lespriccelem a ruhát enyhén vízzel, s jól kirázom - ismét meleg helyre tesszük 45 percig.
35 perccel ez után bemelegítjük a sütőt 180 fokra - nem kell sem légkeverés, semmi, egyszerűen csak bemelegítjük a sütőt -, s már az első pillanatban behelyezünk egy kis tál vizet is a villanysütőbe, hogy ne legyen kemény a kenyér héja.
Ha eltelt a 45 perc, a kenyeret sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, bevágjuk a tetejét keresztben, s 30-40 perc alatt - sütőtől függően - szép barnára sütjük.
Természetesen, lehet ízesíteni is a kenyeret zöldfűszerekkel, miegymással, s lehet laposat is készíteni, mint az olasz focaccia, nem kereket. Ha laposat készítünk, akkor a tetejére tegyük az "ízesítést" és kicsit locsoljuk meg olíva olajjal. De ilyet majd hamarosan készítünk, akkor bemutatom részletesen azt is.