A Dolce Vita íze: a Parmigiano Reggiano, vagyis a parmezán (recept)
2018. január 07. írta: StileDiVita

A Dolce Vita íze: a Parmigiano Reggiano, vagyis a parmezán (recept)

Sformatino di carciofi - Articsóka szuflé parmezánöntettel és parmezán chips-el

Az egyik legismertebb olasz kemény sajt a Parmigiano Reggiano, vagy ahogy a legtöbben ismerjük, parmezán, melynek számos változatát, az egészen olcsótól a viszonylag drágáig, itthon is beszerezhetünk. Népszerűsége világszerte adott, de leginkább a származási helyén, Olaszországban található meg szinte minden ételben, amibe sajtot kell tenni, ugyanis jellegzetes ízvilága minden ízzel jól tud párosulni. Ilyen alapanyag lehet akár az articsóka is (melyhez konzerv formájában itthon is hozzájuthatunk), aminek szintén egyedi és ezáltal semmihez sem hasonlítható íze van, így nagyon jól tudják erősíteni egymást. S ha ezt a két zseniális összetevőt egy remek szufléban ötvözzük, rendkívüli vacsorához vagy uzsonnához juthatunk.

h_artics_ka_1.jpg

SFORMATINO DI CARCIOFI - ARTICSÓKA SZUFLÉ PARMEZÁN CHIPS-EL 

Hozzávalók - 2 személyre - 

Szuflé
- 2 db. articsóka szív
- 1 púpos tk. apróra vágott hagyma
- 2 ek. extra szűz olíva olaj
- 2,5 dl alaplé
- 10 gr reszelt parmezán
- 1 db. kisebb tojás 
- só, őrölt fehér bors
- egy szomorú emlék
Besamel mártás
- 50 ml tej
- 7 gr vaj
- 7 gr liszt
- szerecsendió
Parmezán öntet
- 50 ml főzőtejszín
- 1 ek. reszelt parmezán
- 1 késhegynyi őrölt fehér bors
- kevés só
Parmezán chips
- chipsenként 1 ek. reszelt parmezán
Elkészítés 
Először a szuflét készítjük el. A hagymát megpároljuk az olajon, majd hozzáadjuk az apróra vágott articsóka szívet, s enyhén összepirítjuk. Felöntjük az alaplével, ha kell sózzuk és mindenképp borsozzuk ízlés szerint, s addig főzzük, amíg az articsóka megpuhul és a leves java része elpárolog,. Kézi botmixerrel összepépesítjük, majd elkeverjük benne a tojást egy fakanállal, s végül a parmezánt. 
Elkészítjük a besamelt. A tejhez hozzáadjuk a vajat és a lisztet, ha kell sózzuk, s reszelünk bele kb. 1 késhegynyi szerecsendiót. Amikor elkészült, a szufléhoz keverjük. Sima és viszonylag sűrű, de még azért folyékony masszát kell kapnunk.
Kivajazzuk a szuflés tálakat, s háromnegyedig töltjük mindegyiket, majd "beletesszük" a szomorű emlékünket is. 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük őket.
Ez idő alatt elkészítjük a parmezán öntetet. Felmelegítjük a tejszínt, beleszórjuk a parmezánt és egy kevés sót és borsot adunk hozzá. Majd hagyjuk kihűlni. 
Ha elkészült a szuflé, kivesszük a sütőből, s elkészítjük a chips-et. Sütőpapírra 1 ek. reszelt parmezánt teszünk - jelen esetben 2 kupacot -, s visszatesszük a sütőbe. Amikor enyhén megpirult kivesszük. A kihűlt szuflét kivesszük a formából, ráöntünk egy kis öntetet, majd szuflénként 1 db. chips-et adunk hozzá. 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozmaringescsokolade.blog.hu/api/trackback/id/tr3213556725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása