Nem mondhatjuk igazán könnyűnek ezt a dél-olasz, Catania-i receptet, amit március 19-én, József napon, és egyben az olaszok Apák Napján készítenek, de mindenképp megéri nekikezdeni, mert az eredményt utána nem tudjuk letenni.
Zeppole di San Giuseppe – kb. 16 darab -
Tészta:
250 gr liszt
250 gr víz
50 gr vaj
5 közepes tojás – figyeljünk rá, hogy közepes tojást használjunk, mert különben nem lesz megfelelő a tészta)
5 gr sót
1 l napraforgóolaj a sütéshez
Puding:
460 gr friss teljes tej
6 db közepes tojás sárgája
150 gr cukor
30 gr liszt
20 gr keményítő
1 evőkanál vanília kivonat
Díszítés:
porcukor
koktélcseresznye vagy meggy befőtt, fánkonként 1 db
Elkészítés:
Nagy lángon egy nagy serpenyőben, amiben könnyedén megforgathatjuk az összes hozzávalót, mérjük ki a vizet, adjuk hozzá a sót és a kis darabokra vágott vajat, forgassuk meg és várjunk, amíg a vaj felolvad, és elkezd forrni. Ez egy fontos lépés a jó tészta elkészüléséhez. Amint gyöngyözni kezd a felszín, akkor adjuk hozzá a lisztet, és azonnal keverjük össze.
Vegyük le a tűzről és keverjük tovább erősen néhány másodpercig, hogy a keverék magába szívja az összes lisztet. Néhány másodperc alatt sűrű és gumiszerű keveréket kapunk, amely leválik az edény oldaláról. Ekkor azonnal tegyük vissza a tűzre, és forgassuk újra néhány másodpercig, amíg el nem kezd sercegni az edény alja.
Ekkor levesszük a tűzről, és a még forró tésztát egy hideg munkafelületre öntjük, majd spatulával szétkenjük a tésztát, hogy csökkentsük a hőmérsékletet. Ez a hűtési lépés is elengedhetetlen, ugyanis a tojás hozzáadásakor a tésztának enyhén melegnek kell lennie, különben a tojás megfő, és a tésztánk "omlett" lesz. Amikor már annyira kihűlt, hogy hozzá tudunk nyúlni, kézzel hűtjük tovább a tésztát amíg ki nem hűl.
Készítsük elő a tojásokat, és egyenként felverve, egyesével adjuk a tésztához és dolgozzuk bele. A második tojást csak akkor adjuk hozzá, ha az első tojás teljesen felszívódott. Addig folytassuk így, amíg el nem fogy a tojás. A végső tészta puha és kemény kell, hogy legyen, mint egy nagyon tömör puding.
A Zeppole di San Giuseppe létrehozása:
Szereljünk össze egy habzsákot virág alakú fúvókával, meglehetősen nagy, 8-10 mm-sel.
Töltsük meg a zacskót a tésztával, és készítsük el a zeppole-t. Közvetlenül egy előzőleg sütőpapírral bélelt tepsire 6 cm átmérőjű köröket készítve, egymástól megfelelő távolságra.
Ügyeljünk arra, hogy a második „emeleti” kört inkább a fánk belseje felé nyomjuk, a központi lyukat majdnem bezárja. A fánkokat egymástól 4-5 cm-re készítsük el, és formánként 4-5-öt formázunk belőle.
Ekkor előmelegítjük a sütőt 200°-ra, és 10-11 percig sütjük a zeppole-t, amíg kissé felfújódik és kérget nem képez. Ha kész, hagyjuk őket szobahőmérsékleten kihűlni.
Zeppole di San Giuseppe végső sütése olajban:
Ha kihűlt a fánk, jöhet a végső sütés. Amíg a Zeppole a sütőben van, készítsünk elő egy kis serpenyőt, amelyben egyszerre 1, max. 2 fánkot lehet megsütni. Öntsünk a serpenyőbe bőven olajat. Mérsékelt tűzre tesszük felmelegedni, majd 3-4 perc múlva kicsit csökkentjük a hőt.
Az olajnak körülbelül 165-170°-os hőmérsékletet kell elérnie, amit egy darab tésztával tesztelhetünk.
Amikor az olaj készen van, lassan merítsük bele a zeppolát. Látni fogjuk, hogy pillanatok alatt színt veszt a tészta, és a felszínre emelkedik. Villa segítségével megforgatjuk, minden oldalát kb. 1 percig hagyjuk sülni. Közben figyeljük az olajat, mert a hőmérséklete nem csökkenhet túlságosan, ezért a helyzettől függően növeljük vagy csökkentsük.
A zeppola akkor van készen, ha duplájára nőtt, és jól megpirult és megdagadt. Ez kb. 2-3 perc.
Szűrőkanállal lecsepegtetjük, és nedvszívó papírra tesszük.
Hagyjuk a Zeppole di San Giuseppe-t nedvszívó papíron 1 órán át száradni, és csak akkor töltsük meg, ha teljesen kihűlt.
Közben készítsük el a pudingot az összetevőkből, és ha keményre főtt és kihűlt, tegyük hűtőbe.
Hogyan töltsük meg a sült Zeppole di San Giuseppe-t?:
A pudingot kivesszük a hűtőből, fakanállal összekeverjük, és 10 percig szobahőmérsékleten állni hagyjuk, hogy ne legyen túl kemény és újra felvegye a formáját.
Töltsünk meg egy újabb zacskót, aminek a végén ugyanaz a virágfúvóka van, amellyel a tésztát készítettük, és kezdjük el körkörös alakban felvinni a fánk tetejére, amit a fánk közepétől kezdjünk.
Ha kész, a krém közepére helyezzünk egy szem meggyet, megszórjuk enyhén porcukorral, és már tálalhatjuk is.