Néhány évvel ezelőtt teljesen beleszerettem Szardíniába, így nem is volt kérdés, hogy idén elkészítem Húsvétkor ezt a különleges ízű süteményt, amit a szárdok egész évben fogyasztanak édes és sós változatban is, de Húsvétkor egészen biztos, hogy mindenhol beszerezhető ez az édes verzió.

Hozzávalók - kb. 16 db, 7 cm átmérőjű süteményhez -
Tészta
- 10 dkg búzadara
- 10 dkg búzaliszt
- 25 gr disznózsír
- 1 csipet só
- melegvíz
Töltelék
- 25 dkg ricotta
- 7,5 dkg porcukor
- 1 db tojás sárgája
- 0,5 db citrom és 0,5 db narancs reszelt héja
- 10 ml forró tej
- 1 késhegynyi sáfrány
Elkészítés
A liszteket a sóval és a zsírral elkezdjük összedolgozni, és annyi vizet öntünk bele, amíg homogén tésztát nem kapunk. Pár percig gyúrjuk, majd fóliába csomagolva legalább 30 percig szobahőmérsékleten pihentetjük.
Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket. A sáfrányt forró tejben feloldjuk, majd majd mindent összekeverünk a ricottával. Ha nagyon folyós lenne, 1-2 teáskanál búzadarát adhatunk hozzá.
Ezután előmelegítjük a sütőt 170 fokra, és közben kinyújtjuk a tésztát jó vékonyra, mert ez egy száraz, roppanós tészta lesz, és 7 cm átmérőjű köröket vágunk ki belőle. A köröke becsipkedjük 5-7 részen - fontos, hogy páratlan szám legyen, mert ez a szárdok babonája -.

Amikor készen vannak a kosarak, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, és óvatosan beletöltjük a ricottát.

A kész, megkenjük a tetejüket tojássárgájával, és 30 percig sütjük őket. Ha kész, megvárjuk amíg kihűlnek, és porcukorral szórjuk meg őket.