Pardulas - a szárdok húsvéti süteménye
2024. március 27. írta: StileDiVita

Pardulas - a szárdok húsvéti süteménye

Néhány évvel ezelőtt teljesen beleszerettem Szardíniába, így nem is volt kérdés, hogy idén elkészítem Húsvétkor ezt a különleges ízű süteményt, amit a szárdok egész évben fogyasztanak édes és sós változatban is, de Húsvétkor egészen biztos, hogy mindenhol beszerezhető ez az édes verzió. 

img_9142.jpg

Hozzávalók - kb. 16 db, 7 cm átmérőjű süteményhez -

Tészta

- 10 dkg búzadara

- 10 dkg búzaliszt

- 25 gr disznózsír

- 1 csipet só

- melegvíz

Töltelék

- 25 dkg ricotta

- 7,5 dkg porcukor

- 1 db tojás sárgája

- 0,5 db citrom és 0,5 db narancs reszelt héja

- 10 ml forró tej

- 1 késhegynyi sáfrány

 

Elkészítés

A liszteket a sóval és a zsírral elkezdjük összedolgozni, és annyi vizet öntünk bele, amíg homogén tésztát nem kapunk. Pár percig gyúrjuk, majd fóliába csomagolva legalább 30 percig szobahőmérsékleten pihentetjük. 

Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket. A sáfrányt forró tejben feloldjuk, majd majd mindent összekeverünk a ricottával. Ha nagyon folyós lenne, 1-2 teáskanál búzadarát adhatunk hozzá. 

Ezután előmelegítjük a sütőt 170 fokra, és közben kinyújtjuk a tésztát jó vékonyra, mert ez egy száraz, roppanós tészta lesz, és 7 cm átmérőjű köröket vágunk ki belőle. A köröke becsipkedjük 5-7 részen - fontos, hogy páratlan szám legyen, mert ez a szárdok babonája -. 

img_9134_1.jpg

Amikor készen vannak a kosarak, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, és óvatosan beletöltjük a ricottát. 

img_9136.jpg

A kész, megkenjük a tetejüket tojássárgájával, és 30 percig sütjük őket. Ha kész, megvárjuk amíg kihűlnek, és porcukorral szórjuk meg őket. 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozmaringescsokolade.blog.hu/api/trackback/id/tr4918365085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása