Nyárbúcsúztató szicíliai fügetorta
2022. augusztus 28. írta: StileDiVita

Nyárbúcsúztató szicíliai fügetorta

Egy kis fügetúltengés lett itthon, ugyanis a pirani piacon vettem egy kilót, hogy legyen, de mire hazaértem, az erkélyen is beérett a bokron szinte az összes. Még ha tombol is a 30 fölötti hőmérséklet, van amiért érdemes beindítani a sütőt. Füge és linzer tészta, az egyik legjobb kombó.

7a44ac79-f897-4df0-965d-8a59ec42d2e1.JPG

Hozzávalók - 26 cm átmérőjű tortaformához -
Tészta
- 10-12 db. közepes füge félbe vágva
- 20 dkg liszt
- 7 dkg porcukor
- 13 dkg vaj
- 1 db. nagy tojás sárgája
Töltelék
- 11,5 dkg méz
- 11,5 dkg vaj
- 8,5 dkg cukor
- 18 dkg darált mandula
- 4 tk. étkezési keményítő
- 1 db. nagy tojás
- 1 db. nagy tojás sárgája
Elkészítés
A krémmel kezdjük, mert annak hosszabb várakozási idő kell. Késes mixerbe teszünk apránként mindent az alábbi sorrendben: vaj, méz, cukor, darált mandula, keményítő, a tojás és tojás sárgája összekeverve. Majd összedolgozzuk és 2 órára a hűtőbe tesszük.
Jöhet a tészta. A lisztet, porcukrot, vajat és tojás sárgáját összedolgozzuk és fél órára hűtőbe tesszük.
Ha eltelt a fél óra, egy tortaformát enyhén kivajazuk és kilisztezünk, s belelapogatjuk a tésztát úgy, hogy mindenhova egyforma mennyiség kerüljön. 185 fokos sütőben kb. 12-15 percig sütjük. A lényeg, hogy épphogy elkezdjen pirulni, s már vegyük is ki. Ez sütőfüggő, de a lényeg, hogy ne süssük barnára, mert akkor nagyon kiszárad. Épphogy csak legyen egy nagyon minimális színe. Ha eltelik a krémmel a két óra, egyenletesen osszuk szét a tészta tetején még mindig a tortaformában, s helyezzük a tetejére a félbevágott fügéket. 180 fokos sütőben kb. 35 perc alatt süssük meg. Addig süssük, amíg a krém teteje nem barnul meg, s tűpróba során nem igazán ragad rá a massza. 
d2867901-9ad8-48ee-963b-107df4597c0c.JPG
dad4a292-d3ab-4756-ac70-1b39442abf4d.JPG
Minden elkészíthető már egy nappal hamarabb is, s másnapra már csak az összerakás és a sütés marad. 
f72bb60c-7d00-4114-a4ce-bd818e13edd3.JPG
Piac Piranban
img_3115.jpg
Az én kis termőre forduló bokrom

A bejegyzés trackback címe:

https://rozmaringescsokolade.blog.hu/api/trackback/id/tr8217918313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása