Galette, a francia pite olasz gyökerekkel
2022. január 16. írta: StileDiVita

Galette, a francia pite olasz gyökerekkel

A franciák régmúltra visszavezethető pitéjét ma már számtalan változatban készítik a világ minden pontján akár sós, akár édes változatban, a kerektől a szögletes formáig, teljesen mindegy. Csak pite legyen, töltve, és máris galette-t fal mindenki. Legismertebb fajtája a vízkeresztkor készített galette des rois, amelyet a három királyok érkezésének ünneplésére készítenek. Gyökerei az ősi római ünnepségekre vezethető vissza, a Saturnalia ünnepi sorozatára, amiből később a karácsony is kinőtte magát. De egyszerű galette akár a mindennapokban is készülhet, főleg így nem sokkal vízkereszt után, és vitathatatlanul piros bogyós gyümölcsökkel a legjobb. 

bfdcc72e-a126-49db-b100-e2d7c0e6ee21.JPG

Hozzávalók - 9, kb. 8 cm átmérőjű darabhoz - 

A tésztához

- 20 dkg liszt

- 12 dkg hideg vaj

- 3 gr só

- 2 db tojás - 1 db megy a tésztába, 1 db pedig sütés előtt a tészta megkenéséhez kell -

- 2 lapos ek. tejföl

- 15 gr cukor

- 1/4 db citrom leve és héjja

A cukorsziruphoz

- 50 gr cukor

- 0,5 dl víz

- 1/4 db citrom leve

A tölteléhez

- 125 gr mascarpone

- a cukorszirup

- piros bogyós gyümölcsök - akár fagyasztott is - 

Elkészítés
A liszthez hozzáadjuk a cukrot, sót, tojást, tejfölt, citromlevet és héjat, a kockára vágott hideg vajat, és gyors mozdulatokkal egynemű tésztát készítünk belőle. Folpackba csomagoljuk, és minimum fél órába hűtőbe tesszük. Amíg a tészta a hűtőben van, elkészítjük a cukorszirupot. Magas hőmérsékleten a vizet és a cukrot sziruppá főzzük, majd levesszük a tűzhelyről, és amikor már langyos, hozzákeverjük a citromlevet. Amikor kihűlt, összekeverjük a cukorszirupot a mascarponeval. 

Ha elkészült a tészta, lisztezett nyújtódeszkán bő fél cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és 9 db, 10 cm átmérőjű, kör alakú lapot szúrunk ki belőle, közben a sütőt felmelegítjük 180 fokra. Egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, és a közepébe mindegyiknek teszünk a mascarponeból úgy, hogy a szélén kb. 1 cm széles üres tészta maradjon. Ezt fogjuk majd visszahajtani. Rátesszük a gyümölcsöket is, és visszahatjuk a tészták szélét. Mindegyiket megkenjük felvert tojással, és addig sütjük, amíg a tészták meg nem barnulnak. 

bb60d4df-7604-4829-980c-db565ac47824.JPG

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozmaringescsokolade.blog.hu/api/trackback/id/tr616814294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása