Nem annyira jellemző az olaszokra, de az egyik legkedveltebb húsvéti tortájuk - vagy pitéjük - sós. Mégpedig a csodás Ligur tartományból.
Hozzávalók
- 1 - ha kevés, akkor 2 - csomag leveles tészta
- 80 ml olívaolaj + pár evőkanál a tészta kenéséhez
- 1 db hagyma apróra vágva
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 60 dkg mángold (vagy spenót) megtisztítva
- 50 dkg ricotta
- 10 dkg reszelt parmezán
- 6 db tojás
- 1-1 evőkanál friss petrezselyem és majoranna aprítva
Elkészítés
A leveles tésztát kinyújtunk 1 mm vastagra, melyet 4-4 rétegben használunk a torta alsó és a felső részén.
Egy nagyobb serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, dinszteljük meg rajta a hagymát, adjuk hozzá a fokhagymát és a megtisztított, csíkokra vágott spenótot, pároljuk 2 percig, amíg összeesik. Húzzuk le a tűzről és hűtsük ki. Ha kihűlt, kézzel nyomkodjuk ki belőle a nedvességet és ha szükséges vágjuk kisebb darabokra a mángold leveleket, hogy a ricottával egyenletesen el tudjuk majd keverni.
Egy keverőtálban villával keverjük össze a ricottát, mángoldot, zöldfűszereket, a reszelt sajtot és adjunk hozzá 2 felvert tojást. Sózzuk, borsozzuk.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Olívaolajjal kenjünk ki egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. Lisztezzük meg a nyújtódeszkát és egy tésztagombócot is, és nyújtsuk 1 mm vastagságúra, majd helyezzük a tortaforma aljába úgy, hogy a tészta túlnyúljon a forma peremén (ezt a tésztát kell majd a tetejére visszahajtani). Olajozzuk be a tészta tetejét és ismételjük meg a műveletet további 4 réteg tésztával.
Kanalazzuk a ricottás keveréket a tésztára. Egy evőkanállal csináljunk 4 mélyedést a töltelékbe, ezekbe óvatosan üssük bele egyesével a tojásokat (nyersen!).
Amikor kész, elkezdjük a tésztarétegeket egymásra helyezni, s mint az előzőekben, itt is minden réteget megkenünk olívaolajjal. Amikor elfogyott a tészta, éles késsel levágjuk a peremen túllógó rétegeket és szorosan visszahajtjuk a széleket, hogy lezárjuk az oldalát. Villával megszurkáljuk a tetejét, majd kicsit beolajozzuk és megkenjük tojással. 45-50 perc alatt szép aranyabarnára sütjük.
A formában hagyjuk kihűlni, langyosan felszeleteljük, így a legfinomabb.