Kevés olyan terméket tud a világ felmutatni, ami úgy tudott eredetvédetté válni, hogy közben penésznyomok találhatók rajta. A gorgonzola sajt mindenesetre ilyen, és többek között ez adja azt a dinamikus és semmivel sem összekeverhető ízét, aminek köszönhetően kivételesen jól illik tésztákhoz egy kis dióval megbolondítva.

4 SAJTOS TÉSZTA DIÓVAL ÉS FEHÉRBORRAL
Hozzávalók - 4 személyre -
- 50 dkg tollhegy tészta
- 1 db nagy fej hagyma
- 15 dkg gorgonzola sajt
- 10 dkg gouda sajt
- 10-10 dkg mascarpone és krémsajt
- 2 ek. vaj
- 1 dl tej
- 1 dl fehérbor
- 1 db közepes fokhagyma
- 1 dl zöldségleves
- 1-2 ek. citromlé
- 3 dkg durvára vágott dióbél
- kevés szerecsendió, esetleg só és bors
Elkészítés:
Megfőzzük a tésztát félkeményre. Közben a hagymát és fokhagymát meghámozzuk és apró darabokra vágjuk. A sajtokat kisebb darabokra tépjük.
Felforrósítjuk a vajat és a hagymát megpirítjuk benne, majd a végén beletesszük az apróra darabolt fokhagymát is. Pár percig sütjük még, amíg a fokhagyma illatot enged. Ezután felöntjük tejjel és a levessel, fehérborral és 5 percig főzzük. A sajtokat beleszórjuk, a krémsajtot belenyomjuk a tubusból és lassú tűzön felolvasztjuk. Sóval, borssal, szerecsendióval és citromlével ízesítjük. Végül beleszórjuk a diódarabokat és összekeverjük a tésztával.