Az Asiago sajt annak ellenére, hogy hazánkban is könnyen beszerezhető, nem igazán terjedt el a köztudatban. Pedig az ár-érték aránya nagyon jó (DOP minősítéséhez, vagyis ahhoz képest, hogy autentikus helyről származik, kiváltképp), s még választhatunk is, hiszen lágy változata desszertkülönlegességnek is megállja a helyét, érett változata pedig, éppúgy mint a parmezán, reszelhető, íze viszont sokkal édesebb-fűszeresebb, s ezáltal dinamikusabb és különlegesebb, mint a parmezánnak. S ha már több változatban is kapható, nézzünk egy igazán egyedi ízvilágú levest a lágyabb változatából.

ASIAGO DOP SAJTLEVES - 4 főre -
Hozzávalók – 4 főre –
25 dkg Asiago sajt kockára vágva
1 db közepes vöröshagyma apróra vágva
1 ek. szárzeller/angol zeller apróra vágva
húsleves alaplé
1-1-1csipet kakukkfű, zsálya és rozmaring
extra szűz olíva olaj
0,5 dl száraz, könnyű fehérbor
só, bors
Elkészítés
A hagymát és a szárzellert az olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a levest, a száraz fűszereket, a fehérbort és összekeverjük. Beletesszük a sajtot és sóval, borssal ízesítjük, majd addig főzzük közepes lángon, amíg a sajt megolvad és krémleves állagú lesz.
Tálaláskor krutonnal, reszelt érettebb Asiago sajttal, olíva olajjal csurgatott pirított kenyérrel vagy tetszés szerinti feltéttel tálalhatjuk.
