Ha tél, akkor egyértelműen sütőtök. Néha már annyira, hogy nem is tudjuk, mit készítsünk belőle. De ha csak egy, könnyű fogást szeretnénk, akkor az mindenképp ez legyen!
Hozzávalók - 2 személyre -
- 20 dkg Carnaroli rizs
- 5 dkg friss, reszelt parmezán
- 25 gr vaj
- 1 db. kis fej hagyma, apróra vágva
- 15 dkg sütőtök nyersen, megpucolva, kimagozva és kockára vágva
- 0,5 l alaplé
- 1,25 cl száraz, fehérbor - opcionális jelen esetben, nem kismamáknak kötelező :-) -
- 2 púpos ek. mascarpone
- só, bors, kevés olaj
Elkészítés
Az apróra vágott hagymát kevés olajon megpároljuk. Félidőnél hozzáadjuk a kockára vágott tökdarabokat, s kb. 10 percig pároljuk együtt a hagymával, amíg a tök meg nem puhul. Majd hozzáadjuk a rizst, s kb. újabb 10 percig előpirítjuk a rizst. Beleöntjük a bort, s kb. 2-3 percig főzzük, amíg az alkohol elpárol belőle. Ekkor felöntjük a levessel - szinte mind kell bele, de a lényeg az, hogy a leves bőven kétszerese legyen a felöntött tartalomnak -, lefedjük a fazekat, s elkezdjük főzni. Kettő perccel a főzés vége előtt - a zacskóra rá van írva a főzési idő - levesszük a fedőt, elzárjuk a tüzet, belekeverjük a parmezánt, majd a mascarponet, megkóstoljuk, s ha kell bele só, vagy esetleg hiányolunk egy kis fehér borsot, akkor adunk hozzá, s lefedjük a fazekat. A meleg gőz a maradék időben - kb. 2-4 perc - pont jóra fogja puhítani a rizst.