Nem szoktam böjtölni a nagypéntek kivételével, ezt őszintén megmondom. Nagyon erősen húsevő vagyok, 1 hétig nem bírnám hús nélkül, nemhogy 40 napig.
De azért vannak olyan böjti ételek, melyeket nagyon szeretek. S nem utolsó sorban, sokan vannak, akik böjtölnek, vegetáriánusok, nekik mindenképp ajánlom ezt a levest, mert nagyon finom.
S mivel már a nagypéntek is közeledik, épp időszerűnek tartom ezt a receptet.
BÖJTI GOMBALEVES
Hozzávalók
- 30 dkg champion gomba megpucolva és felszeletelve
- 5-6 dkg vaj
- 1 csokor petrezselyem
- 2 tk. citromlé
- bő 1 púpos ek. liszt
- 3/4 doboz tejföl
- 1 db. tojás sárgája
- 1,5 l zöldségalaplé
- só, bors, szerecsendió virág - szerecsendióval helyettesíthető -
Elkészítés
A vajat felolvasztjuk, majd megpároljuk benne a gombát és az apróra vágott petrezselymet, míg a gomba leve teljesen el nem fő. Ezután lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne alaposan a lisztet, majd visszatesszük a tűzre és felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendió virágot teszünk bele és a citromlevet, majd összerottyantjuk. Ezt követően a tojás sárgáját elkeverjük a tejföllel, s folyamatos keverés mellett a leveshez öntjük. Egyet még lobbantunk rajta, s kész is van a leves.