Hamis vaddisznópörkölt...sertéshúsból - de az íz garantált -
2012. szeptember 16. írta: StileDiVita

Hamis vaddisznópörkölt...sertéshúsból - de az íz garantált -

Sophia Loren egyszer az alábbi mondatot nyilatkozta: "Szeretek borral főzni, néha az ételbe is teszek.". Osztom ezt a gondolatát, nincs jobb, mint egy finom ételfőzés közben borozgatni, s néha egy keveset - vagy egy kicsivel többet - az ételbe is tenni.
Na, ez az étel az, ami elkészítésénél mi is szeretnénk inni pár pohárral, akkor minimum két üveg borra lesz szükségünk.
És beszéljünk még egy kicsit az olasz "pörkölt"fogyasztási szokásokról. Ami a legfeltűnőbb, hogy messze nem úgy fogyasztják, ahogy mi. Egy tányér "pörkölt" náluk máris két fogás. Ugyanis, a sugo-t, vagyis a szaftot tésztával eszik első fogásként, majd a húst főételként, salátával. Csak ajánlani tudom, hiszen fantasztikus élmény...s ráadásul nem is hizlal....annyira :-). 
HAMIS VADDISZNÓPÖRKÖLT...SERTÉSHÚSBÓL-DE AZ ÍZ GARANTÁLT - DOLCE VITA-AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM
Hozzávalók - kb. 4-5 főre
Három nappal a főzés előtt
- 5 szem borókabogyó, 5 db. egész szegfűszeg, 5 szem feketebors
- 1 tk. finom tengeri só
- 45 dkg sertéscomb vagy lapocka zsírja nélkül, nagyobb kockákra vágva - kb. 5-6 cm- 
A főzés napján
- 1 ek. olíva olaj
- 1 nagy fej vöröshagyma nagyon finomra vágva
- 1,5 gerezd nagy fokhagyma paszírozva
- 0,5 tk. csípős pirospaprika
- 1 nagy csipet só
- 1 üveg minőségi száraz vörösbor
- bő 1 dl sűrített paradicsom
A főzés vége
- 1 gerezd fokhagyma paszírozva
- 1 tk. vörösborecet
- 0,5 ek. apróra vágott, friss rozmaring
Elkészítés
A borókabogyót, szegfűszeget és borsot egy mozsárban összetörjük, hozzáadjuk a sót, majd a húsdarabokat bekenjük bele és három napra egy zárható üvegtálban a hűtőbe tesszük és minden nap egyszer átforgatjuk a húsokat.
Amikor eltelt a három nap, a húsokat papírtörlővel áttöröljük, s az olajon megpirítjuk őket. Majd kivesszük az olajból és tányérra tesszük. A maradék olajon - ha szükséges, pár cseppet teszünk hozzá - megpirítjuk a hagymát a sóval, majd a végén hozzáadjuk a fokhagymát és a pirospaprikát is. Egyszer átkeverjük és hozzáadjuk a bor 0,5 részét. Felkaparjuk a fazék aljáról a maradékot és hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és az egészet éppen csak felforraljuk. Beletesszük a húsokat a mártásba, s ha nem fedné el a mártás a húsokat - nekem mindig el szokta -, akkor annyi bort öntünk hozzá, hogy elfedje. Majd félig lefedjük a fazekat és lassú tűzön kb. 1,5 órát főzzük. Néha keverjük meg, nehogy leégjen. Ha nagyon besűrűsödik a szósz, már majdnem száraznak tűnik, adjunk hozzá egy kis bort. Én felénél mindig öntök hozzá egy keveset. Ha villapróbára szétesik a hús, akkor jó.
Amikor a hús elkészült, lyukas kanállal kiszedjük egy tányérra. A szószhoz kb. 1-1,5 dl bort öntünk és felforraljuk. Majd hozzáadjuk a fokhagymát, ecet és rozmaringot, ezzel frissítjük fel a mártást. Kicsit felforraljuk, majd visszatesszük a húsokat és alaposan átkeverjük. Elzárjuk a tüzet alatta, s lefedve néhány percig állni hagyjuk.
A szószt spagetti tésztával, a húst salátával, kevés kenyérrel ha kell és ugyanolyan borral tálaljuk, mint amilyennel főztük. A főzés végén gyönyörű, szinte fekete szaftot kapunk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozmaringescsokolade.blog.hu/api/trackback/id/tr907961122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MJ 2012.09.18. 17:46:19

A kis hamis. :)
süti beállítások módosítása