Advent 2013. Panettone - kézzel készített karácsonyi ajándék 2.
2013. december 08. írta: StileDiVita

Advent 2013. Panettone - kézzel készített karácsonyi ajándék 2.

Ha az ember a karácsonyi időszakban Olaszországban jár, hegyekben találja a panettones dobozokat, melyek különböző méretű panettonekat tartalmaznak. Az elmúlt években akkora népszerűségre tett szert ez az olasz karácsonyi desszert, hogy már hazánkban is számos helyen lehet kapni, leginkább itt is dobozokban.
De ha van bejáratunk olasz családokhoz, akkor tapasztalhatjuk, hogy ők bizony házilag készítik el ezt a nem mindennapi finomságot. 
Én minden évben a családom összes tagját meglepem egy darabbal, amit virágcserépben sütök meg.
ADVENT 2013. PANETTONE - KÉZZEL KÉSZÍTETT KARÁCSONYI AJÁNDÉK 2.
Az elkészítésnek van egy hosszabb és egy rövidebb változata is. Én most az utóbbit osztom meg, hiszen nagyon kevés a különbség a két verzió között állagra, időben pedig a hosszabb verzió kb. kétszer annyi. 
Hozzávalók - 1 cseréphez - 
- 12,5 dkg liszt
- 7,5 gr friss élesztő
- 3 dkg cukor
- 0,5 dl tej
- 5 dkg vaj
- 0,5 db. citrom reszelt héja
- 2 kisebb db. tojás sárgája
- 1 csipet só
- mazsola, kandírozott citrom – és narancshéj apróra vágva
- egy boldog emlék
Elkészítés
Az élesztőt a cukor felével felfuttatjuk meleg helyen a langyos tejben. Amikor kész, a lisztet egy tálba öntjük, a közepén lyukat készítünk. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a vajat, a citromhéjat és a tojások sárgáját, majd tésztává dagasztjuk – ha valakinek van kedve tésztadagasztó géppel elkészíteni, úgy is lehetséges -. A végén hozzádagasztjuk a gyümölcsöket és a boldog emléket is. Majd letakarjuk és langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Amikor kész, egy tetszőleges formát, amiben lehet sütni, kibélelünk sütőpapírral – én virágcserépben készítem, van aki tortaformában -, beletesszük a masszát és 180 fokosra melegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. A végén végezzünk rajta szúrópróbát egy hústűvel, hogy megsült-e, mert ez a sütemény elég magas lesz, lehet, kell még neki majd egy kis idő.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozmaringescsokolade.blog.hu/api/trackback/id/tr577960924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása