Klasszikus panettone
2020. december 08. írta: StileDiVita

Klasszikus panettone

December 8-án, a szeplőtelen fogantatás napján az olasz mammák bekapcsolják a sütőket, és meg sem állnak karácsonyig. Ilyenkor indul be ugyanis a nagy dolce gyártás időszaka, ami eltart egészen az ünnepekig. Ami nem is csoda, hiszen ha valaki a klasszikus panettone elkészítésére szánja rá magát, annak bizony kell találnia szabadidőt magának minderre. 

h_panettone_5540_annamari_2_1.jpg

KLASSZIKUS PANETTONE

Hozzávalók - 2 db közepes, kb. 35 dkg-os panettonehoz -

- 250 gr vaj

- 1-1 db citrom és narancs reszelt héja

- 12 gr friss élesztő

- 75-75 gr kandírozott narancs - és citromhéj

- 50 gr méz

- 180 ml tej

- 1 vanília kikapart magja

- 1 tk. maláta - vagy 30 gr cukor -

- 6 db közepes tojás sárgája

- 5 gr só

- 550 gr liszt

- 180 gr cukor

Elkészítés

  1. rész:Az élesztőt tegyük egy nagy tálba, majd adjunk hozzá 50 ml meleg tejet, a malátát, 100 gr lisztet, majd keverjük jól össze. Formázzunk belőle egy labdát, fedjük le folpack-kal, s hagyjuk pihenni meleg helyen legalább 30 percig.
  2. rész: A tésztát keverjük össze 80 ml langyos tejjel, 100 gr liszttel, s dolgozzuk ismét labdává, ahogy az előbb, fedjük le, s hagyjuk újabb 30 percig pihenni.
  3. rész:A tésztát keverjük össze 150 gr liszttel, 80 gr cukorral, 50 ml meleg tejjel, majd gyúrjuk kb. 15 percig. Ekkor apránként adagoljunk hozzá 80 gr lágy vajat, s addig dolgozzuk, amíg a vaj el nem oszlik a tésztában. Ekkor ismét fedjük le, s meleg helyen legalább 2 órát kelesszük.
  4. rész:A tésztához adjunk hozzá 5 gr sót, 100 gr cukrot, a vaníliamagot, a reszelt héjakat, 50 gr mézet, a tojássárgákat, majd adagolva 200 gr lisztet, végül pedig 170 gr lágy vajat, szintén adagolva. Keverjük jó alaposan össze, hogy sima, rugalmas tésztát kapjunk. Ekkor jöhet bele a 75-75 gr kandírozott citrom - és narancshéj. Fedjük le, s legalább 12 órát (nem tévedés, 12 órát!!) hagyjuk kelni. 
  5. rész: A tésztát gyúrjuk át pár percig. Én sokszor közepes virágcserepeket szoktam sütőpapírral kibélelni, és háromnegyedig megtöltöm őket tésztával, de mivel panettone papírt már néhány helyen lehet kapni Budapesten, aki hozzá tud jutni, használja mindenképp. Majd hagyjuk, hogy kétszeresére nőjön, ami kb. 3 óra lesz. 

A sütőt melegítsük elő 200 fokra, s süssük így a süteményt 10 percig, majd 180 fokon további 30-40 percig. Időnként hústűvel ellenőrizzük, hogy megsült-e, mert a 30-40 perc egy körülbelüli idő, de kb. ennyi kell hozzá. Várjuk meg, amíg meghűl, s már tálalhatjuk is, vagy celofánba téve eláll karácsonyig. 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozmaringescsokolade.blog.hu/api/trackback/id/tr6216324808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása