Kint tombol a tél, az év egyik legnehezebb napja - ezt már most biztosra tudom, pedig még alig kezdődött el az év - próbál a végéhez közeledni, s én másra sem vágyom, mint napsütésre, vidámságra, melegre, tengerpartra, Olaszországra. Egy emlék jut az eszembe a mesés Nápolyi-öbölről és egy tökéletes étteremről Sorrentoban...s a receptet most megosztok veletek, hiszen ma este én is ezt fogom vacsorázni...s gondolatban utazom a mesés és mindig meleg Dél-Olaszországba.
DOLCE VITA - AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM: DÉL-OLASZ EMLÉK...VACSORA
Hozzávalók – 2-3 személyre –
- 30 dkg tészta
- 2 gerezd fokhagyma
- kb. fél dl olíva olaj
- 10 dkg apróra vágott szárított paradicsom
- 2 dkg fenyőmag
- 20 dkg mascarpone
- 10 dkg frissen reszelt parmezán + a tetejére ízlés szerint
- 2 szem kapribogyó
- ¼ lime leve
- 2 késhegynyi őrölt szerecsendió
- 25 cl minőségi olasz fehérbor
- bő 50 cl víz, amiben a tészta főtt
- 2 dkg durvára tépett bazsalikom
- só, bors
Elkészítés
A tésztát feltesszük enyhén sós, lobogó vízbe főni. Közben a foghagymát apróra vágjuk és megfuttatjuk az olajon addig, amíg épp érezni kezdjük az illatát. Ekkor beletesszük az apróra vágott szárított paradicsomot és a durvára vágott fenyőmagot, s kb. 4 percig a kis gázrózsa kis lángján összesütjük. Ez után beletesszük a mascarponet, reszelt parmezánt, szerecsendiót, fehérbort, vizet, lime levet, szétnyomott kapri bogyót és kb. 5 percig főzzük a kis lángrózsa közepes lángján. A vége felé sózzuk és borsozzuk, majd amikor elzártuk alatta a tüzet, hozzákeverjük a bazsalikomot és végül a tésztával összekeverjük az egész öntetet. Tálaláskor reszelt parmezánt és apróra vágott petrezselymet szórunk a tetejére.