Néha az emberrel történnek olyan dolgok, melyekre már majdnem azt lehet mondani, hogy a csodával határos. Történt ugyanis, hogy 2004-ben a barátnőmmel olasz körútra mentünk, melynek végső állomása Capri szigete volt. A sziget lenyűgöző szépségét tovább fokozta egy isteni, csokoládés torta, ami könnyű, nyáron is kiválóan fogyasztható. Hosszú hónapokig próbáltam a nyomára bukkanni a sütemény receptjének, sikertelenül. Aztán ahogy múlt az idő, már nem kerestem akkora elánnal. 2010 nyarán ismét visszajutottam Capri szigetére. Két egészen biztos úti célom volt, az egyik az Axel Munthe ház, ahonnan szebb kilátást soha nem láttam még sehol, a másik pedig a kis süteményező és a csodálatos csokoládés álom. Elhatároztam, igyekszem valahogy a cukrász közelébe kerülni, s megszerezni a receptet. Tervem sikerrel végződött, a recept a birtokomba került. De hazaérve, bármerről is néztem a bőröndömet és minden helyet ahova a papírdarabot tehettem, a recept sehonnan nem került elő. A bőrönd azóta tönkre ment, nem használt tankönyvek pihennek benne egy pincében. Aztán, múlt héten szinte nekem jött a sütemény receptje. El sem akartam hinni, hogy megtaláltam végre, amit már évek óta kerestem.
CSOKOLÁDÉS ÁLOM CAPRI SZIGETÉRŐL - DOLCE VITA-AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM
Hozzávalók
Krém
- 1 db. nagy tojás szétválasztva sárgájára és fehérjére
- 1 apró csipet só
- 1 ek. erős kávé
- 12,5 dkg (fél doboz) mascarpone
- 2,5 dkg cukor
- 1 kk. őrölt szerecsendió
Torta
- 10 dkg étcsokoládé - min. 80%-os -
- 3 db. tojás szétválasztva sárgájára és fehérjére
- 3 db. tojás szétválasztva sárgájára és fehérjére
- 8,5 dkg vaj
- 1 ek. liszt
- 4,5 dkg hántolatlan, egész mandula
- 8 dkg cukor
- porcukor a díszítéshez
Elkészítés
A krémhez a tojás sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mascarponét és a kávét. Elkeverjük benne jó alaposan, addig, amíg a krém nagyjából állagtartó nem lesz.
Ezután felverjük keményre a tojás fehérjét a sóval és mascarponés masszához öntjük. Ekkor adjuk hozzá a reszelt szerecsendiót is, s nagy mozdulatokkal belekeverjük a masszába a habot. Kb. 3 órára hűtőbe tesszük.
A tortához gőz fölött a vajat és csokoládét megolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. Ez idő alatt megpirítjuk a mandulát, s késes robotgépben a liszttel liszt állagúra vágjuk. A tojások sárgáját a cukorral jól kikeverjük, majd fakanállal beleforgatjuk a csokoládét, alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a mandulás lisztet is, de ezt épp, hogy csak elkeverjük a masszában. A tojás fehérjéből nem túl kemény habot készítünk, s ezt is a masszába keverjük.
Egy kis tortaformát - kb. 20 cm átmérőjű - kikenünk vajjal, majd kilisztezzük. Méretre vágunk az aljára sütőpapírt, amit szintén vajazunk és lisztezünk, s beleöntjük a masszát.
150 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük, melyet szúrópróbával ellenőrzünk.
Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni, majd vegyük ki a formából, vegyük le róla a sütőpapírt. Az a fele lesz a teteje, ahol a sütőpapír volt. Szórjuk meg porcukorral, s tálaljuk a mascarponés krémmel.