Csokoládés álom Capri szigetéről
2012. április 15. írta: StileDiVita

Csokoládés álom Capri szigetéről

Néha az emberrel történnek olyan dolgok, melyekre már majdnem azt lehet mondani, hogy a csodával határos. Történt ugyanis, hogy 2004-ben a barátnőmmel olasz körútra mentünk, melynek végső állomása Capri szigete volt. A sziget lenyűgöző szépségét tovább fokozta egy isteni, csokoládés torta, ami könnyű, nyáron is kiválóan fogyasztható. Hosszú hónapokig próbáltam a nyomára bukkanni a sütemény receptjének, sikertelenül. Aztán ahogy múlt az idő, már nem kerestem akkora elánnal. 2010 nyarán ismét visszajutottam Capri szigetére. Két egészen biztos úti célom volt, az egyik az Axel Munthe ház, ahonnan szebb kilátást soha nem láttam még sehol, a másik pedig a kis süteményező és a csodálatos csokoládés álom. Elhatároztam, igyekszem valahogy a cukrász közelébe kerülni, s megszerezni a receptet. Tervem sikerrel végződött, a recept a birtokomba került. De hazaérve, bármerről is néztem a bőröndömet és minden helyet ahova a papírdarabot tehettem, a recept sehonnan nem került elő. A bőrönd azóta tönkre ment, nem használt tankönyvek pihennek benne egy pincében. Aztán, múlt héten szinte nekem jött a sütemény receptje. El sem akartam hinni, hogy megtaláltam végre, amit már évek óta kerestem. 
CSOKOLÁDÉS ÁLOM CAPRI SZIGETÉRŐL - DOLCE VITA-AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM
Hozzávalók
Krém
- 1 db. nagy tojás szétválasztva sárgájára és fehérjére
- 1 apró csipet só
- 1 ek. erős kávé
- 12,5 dkg (fél doboz) mascarpone
- 2,5 dkg cukor
- 1 kk. őrölt szerecsendió
Torta
- 10 dkg étcsokoládé - min. 80%-os -
- 3 db. tojás szétválasztva sárgájára és fehérjére
- 8,5 dkg vaj
- 1 ek. liszt
- 4,5 dkg hántolatlan, egész mandula
- 8 dkg cukor
- porcukor a díszítéshez
Elkészítés
A krémhez a tojás sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mascarponét és a kávét. Elkeverjük benne jó alaposan, addig, amíg a krém nagyjából állagtartó nem lesz. 
Ezután felverjük keményre a tojás fehérjét a sóval és mascarponés masszához öntjük. Ekkor adjuk hozzá a reszelt szerecsendiót is, s nagy mozdulatokkal belekeverjük a masszába a habot. Kb. 3 órára hűtőbe tesszük.
A tortához gőz fölött a vajat és csokoládét megolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. Ez idő alatt megpirítjuk a mandulát, s késes robotgépben a liszttel liszt állagúra vágjuk. A tojások sárgáját a cukorral jól kikeverjük, majd fakanállal beleforgatjuk a csokoládét, alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a mandulás lisztet is, de ezt épp, hogy csak elkeverjük a masszában. A tojás fehérjéből nem túl kemény habot készítünk, s ezt is a masszába keverjük. 
Egy kis tortaformát - kb. 20 cm átmérőjű - kikenünk vajjal, majd kilisztezzük. Méretre vágunk az aljára sütőpapírt, amit szintén vajazunk és lisztezünk, s beleöntjük a masszát.
150 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük, melyet szúrópróbával ellenőrzünk.
Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni, majd vegyük ki a formából, vegyük le róla a sütőpapírt. Az a fele lesz a teteje, ahol a sütőpapír volt. Szórjuk meg porcukorral, s tálaljuk a mascarponés krémmel. 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozmaringescsokolade.blog.hu/api/trackback/id/tr407961202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krisztina konyhája 2012.04.15. 17:21:14

Biztosan nagyon finom és fantasztikusan néz ki :)

Rozmaring&Csokoládé 2012.04.15. 17:41:16

Köszönöm Krisztina! Próbáld ki egyszer, tényleg nagyon könnyed és finom.

Konyhavirtuóz 2012.04.15. 17:57:30

Hmmm...ez csodás lehet, tömény csokiélmény! Caprira én is bármikor (vissza)mennék, az Axel Munthe-házat említve előjöttek az emlékeim, valóban gyönyörű onnan (is) a kilátás!
Végülis honnan bukkant elő a recept?

Rozmaring&Csokoládé 2012.04.15. 18:03:40

:-D, igen, csodás csokiélmény, ez a legjobb kifejezés rá. Caprira mindig érdemes visszamenni, hiszen ámulatba ejtő sziget az állandó virágillatával, eldugott strandjaival, s mindezt robogóval bejárni, na, az a nagy élmény.
Nem fogod elhinni, egy olasz könyvben találtam rá, aminek semmi köze a gasztronómiához. A könyv főhősének ez a kedvenc süteménye, s szintén Capri szigetén szeretett bele. Nincs hozzá recept a könyvben, csak a leírás arról, hogy milyen ízeket érez, amikor a süteményt eszi. S addig, addig próbálkoztam, amíg összeállt a leírtak alapján.

Chef Viki 2012.04.16. 09:22:16

Jujjujjjjjj, mennyire csodás ez a torta! Gyorsan elmentem, el ne felejtsem :-)

Rozmaring&Csokoládé 2012.04.16. 22:43:58

:-D, köszönöm Viki, jó étvágyat hozzá ha majd elkészíted!

Gesztenye receptjei és Bonbon mánia 2012.04.30. 21:21:25

Nagyszerű a recept, nagyon tetszik:-))
Capri szigetén még én nem jártam, de szívesen elmennék:-)

Rozmaring&Csokoládé 2012.04.30. 21:45:22

Köszi! :-DD Nagyon könnyen elkészíthető, s melegben is remek édesség, abszolút nem csömör.
Gondolj el egy szigetet, ahol ilyen sütik vannak! :-D
De vicc nélkül, gyönyörű sziget, csak ajánlani tudom mindenkinek! Én már többször voltam, de még a terveim között van néhányszor az életben.
süti beállítások módosítása