Ragacsos narancsostorta
2014. február 08. írta: StileDiVita

Ragacsos narancsostorta

Ma reggel amikor kinéztem az ablakon és megláttam a zuhogó esőt, tudtam, ezen csak egy torta segíthet. Valami olyasmi, ami illatos, citrusos, édes, van tehát benne minden, amit szeretek. Az alábbi bögrés, egészen egyszerű narancstorta mellett döntöttem...s délutánra még a nap is kisütött :).
RAGACSOS NARANCSTORTA 
Hozzávalók - 24 cm átmérőjű, kapcsos tortaformához - 
- 4 dl cukor
- 2 dl joghurt
- 5 dl liszt
- 1 dl olívaolaj
- 2 tk. sütőpor
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 4 db. tojás
- 1 db. narancs
- 1 csipet só
- 1 db. vaníliarúd kikapart magja 
- 1 melengető emlék
A tetejére
- 2 db. narancs
- 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A lisztet, sütőport, fahéjat, sót összekeverjük egy tálba. Egy másik tálba a tojásokat cukrot és a vanília kikapart magját robotgéppel összekeverjük. Ezután hozzádolgozzuk a joghurtot, az olajat, 1 narancs reszelt héját és 4 ek. narancslevet. Végül belekeverjük a lisztes keveréket és a melengető emléket. Ezután a kapcsos tortaformát kivajazzuk és kilisztezzük. Beleteszünk egy sütőpapírt az aljára, visszazárjuk a tortaforma oldalát, s a kilógó papírdarabokat letépjük vagy levágjuk. A sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.
Ez idő alatt elkészítjük a tetejére a ragacsos részt. A két narancsot megmossuk, és vékonyan meghámozzuk úgy, hogy a fehér héja ne jöjjön a sárgával együtt, ezután vékony, kb. 1mm széles csíkokra felvágjuk őket. A "kopasz" narancsokat alaposan megpucoljuk, még a fehér kis szőröktől is megmentjük őket és vékonyan felszeleteljük mindkettőt. A torta tésztájához használt narancsból kifacsarunk 0,5 dl-nyit. A cukrot egy nyeles fazékban megkaramellizáljuk, majd amikor már szép aranybarna, hozzáöntjük a narancs levét és hozzáadjuk a narancshéjcsíkokat. Ne ijedjünk meg, ekkor összecsomósodik az egész, de néhány perces főzés után a cukor ismét felolvad, s egyenletesen folyékony lesz az egész. Ekkor beletesszük a vajat, s amikor felolvadt, levesszük a tűzről és hagyjuk teljesen kihűlni a szirupot. 
Amikor elkészül a tortaalap, hagyjuk a formában kihűlni. Amikor ez megtörténik, kivesszük, és óvatosan a tetejére tesszük a szeletelt narancskarikákat, s óvatosan ráöntjük az öntetet is. 
Ne ijedjünk meg, annak ellenére, hogy a tészta magas lesz, nem lesz száraz, nem kell bele semmilyen krém. A tetején lévő ragacsos résszel tökéletes élményt kínál. 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozmaringescsokolade.blog.hu/api/trackback/id/tr697960910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása