Könnyű vörösboros nyári risotto
2019. augusztus 11. írta: StileDiVita

Könnyű vörösboros nyári risotto

Kell egy nap a hétből, amikor tényleg lazíthatunk egy kicsit. Időt hagyhatunk reggel az ágyban fetrengésre, esetleg egy jó könyv olvasására, egy kávéra a kertben vagy a növényekkel telepakolt teraszon, bármire, amihez éppen kedvünk tartja. De valahogy ilyenkor sem engedhetjük el azt a tényt, hogy eljön az ebédidő, s nem árt, ha van valami az asztalon ezeken a napokon is. Ilyenkor jöhet egy gyors, nyárias, mégis egyedi ízvilágú risotto. 

chianti_risotto.jpg

Könnyű vörösboros nyári risotto

Hozzávalók - 2 fő részére -

- 0,5 l olasz vörösbor, lehetőség szerint testes chianti bor
- 0,5 l alaplé
- 220 gr risotto rizs (pl. arborio vagy carnaroli)
- 10 dkg vaj
- 1 db. közepes vöröshagyma apróra vágva
- 1 db. nagy gerezd fokhagyma apróra vágva
- 2-2 tk. friss és apróra vágott kakukkfű és rozmaring
- 30 gr reszelt parmezán + ízléstől függően a risotto tetejére 
Elkészítés
A vajnak bő 3/4 részét közepes lángon felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a vöröshagymát és üvegesre pároljuk. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a fokhagymát is, s éppen csak egy picit megfuttatjuk a vöröshagymával, csak annyira, hogy az illatát megérezzük, s máris hozzáadjuk a rizst, a rozmaringot és a kakukkfüvet, és állandóan kevergetve üvegesre sütjük az összes szemet. Ekkor hozzáöntünk 3 dl bort és addig keverjük, amíg fel nem szívja a rizs a bort, majd a levessel tesszük ugyanezt. Levesmerő kanállal adagoljuk a levest a rizshez, s állandóan keverjük, majd pótoljuk addig, amíg a leves el nem fogy. Ekkor már a rizs is majdnem jó. Ha risotto rizzsel készítjük, a végén olyan lesz, ahogy az olaszok igazán szeretik, "al dente", vagyis nagyon szabad fordításban roppanós - fog kemény -. Ekkor még a maradék bort is hozzáadjuk és addig főzzük, amíg krémes állagú nem lesz. Amikor már a bort is felszívta, elzárjuk alatta a tüzet, hozzákeverjük a vajat és a parmezánt, s melegen fogyasztjuk a tetejét reszelt parmezánnal megszórva. 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozmaringescsokolade.blog.hu/api/trackback/id/tr6315004278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása