Ha rászánjuk magunkat, hogy idén saját kezűleg készítjük el a klasszikus panettone-t, legyen házi a kandírozott citrom is. Amit viszont fontos tudni róla, 5 napig készül, ezért úgy időzítsünk, hogy a citrom elkészüljön a sütés napjáig.
Hozzávalók - 1 db 15 dkg-os citromhoz -
- 1 db 15 dkg-os puha, érettebb citrom
- kb. 0,5 kg só
- víz
Cukorszirup
- 0,5 kg kristálycukor
- 500 ml víz
- 250 ml glükóz
Glükóz
- 0,5 kg kristálycukor
- 250 ml víz
- 1 ek citromlé
Elkészítés
A citromot alaposan megmossuk, majd hosszában félbevágjuk. Egy kis tálba tesszük őket héjukkal lefelé, és annyi sót öntünk rájuk, hogy ellepje. A sóban hagyjuk őket 2 napig. A citrom minél értetlenebb, annál hosszabb ideig legyen a sóban. Utána a citromot főzzük át vízben 5-6-szor, az alábbi módon: tegyük a citromokat a vízbe, s amikor a víz elkezd főni, akkor cseréljük le a vizet. Miután ezt elvégeztük 5-6 alkalommal, készítsünk el a cukorszirupot. Egy edénybe engedjünk vizet háromnegyedig, majd forraljuk 2-3 percig. Ekkor öntsük ki belőle a vizet, és miután már nem gőzölög az edény, öntsük bele előbb a 0,5 kg cukrot, majd a 0,5 l vízet és főzzük egy óra hosszatt. Ez idő alatt készítsük el a glükózszirupot is. Az elkészítési mód ugyanez, csak miután a cukorhoz öntöttük a vizet, adjuk hozzá a citromot is, és 15 percig főzzük lefedve. Ha elkészült, adjuk hozzá a cukorsziruphoz, majd 5 napig az alábbi módon főzzük benne a citromot: kezdjük el kis lángon melegíteni a szirupban lévő citromokat, s amikor elkezd a szirup forrni, hagyjuk így 1-2 percig, majd zárjuk el a tüzet. Hagyjuk benne a citromot, s ezt ismételjük meg másnap is, egészen 5 napon keresztül. Az 5. napon kész a kandírozott citrom. A citromot vegyük ki a szirupból, és ez utóbbi szénsavas ásványvízzel kiváló szörp tud lenni. A kandírozott citromot pedig vágjuk apró kockára, és adjuk a panettone-hoz. Egy adag panettone-hoz fél citrom elég.