Dél-olasz kandírozott citrom - panettonehoz -
2020. december 13. írta: StileDiVita

Dél-olasz kandírozott citrom - panettonehoz -

Ha rászánjuk magunkat, hogy idén saját kezűleg készítjük el a klasszikus panettone-t, legyen házi a kandírozott citrom is. Amit viszont fontos tudni róla, 5 napig készül, ezért úgy időzítsünk, hogy a citrom elkészüljön a sütés napjáig. 

kandirozottcitrom.jpg

Hozzávalók - 1 db 15 dkg-os citromhoz -

- 1 db 15 dkg-os puha, érettebb citrom

- kb. 0,5 kg só

- víz

Cukorszirup

- 0,5 kg kristálycukor

- 500 ml víz

- 250 ml glükóz

Glükóz

- 0,5 kg kristálycukor

- 250 ml víz

- 1 ek citromlé

Elkészítés

A citromot alaposan megmossuk, majd hosszában félbevágjuk. Egy kis tálba tesszük őket héjukkal lefelé, és annyi sót öntünk rájuk, hogy ellepje. A sóban hagyjuk őket 2 napig. A citrom minél értetlenebb, annál hosszabb ideig legyen a sóban. Utána a citromot főzzük át vízben 5-6-szor, az alábbi módon: tegyük a citromokat a vízbe, s amikor a víz elkezd főni, akkor cseréljük le a vizet. Miután ezt elvégeztük 5-6 alkalommal, készítsünk el a cukorszirupot. Egy edénybe engedjünk vizet háromnegyedig, majd forraljuk 2-3 percig. Ekkor öntsük ki belőle a vizet, és miután már nem gőzölög az edény, öntsük bele előbb a 0,5 kg cukrot, majd a 0,5 l vízet és főzzük egy óra hosszatt. Ez idő alatt készítsük el a glükózszirupot is. Az elkészítési mód ugyanez, csak miután a cukorhoz öntöttük a vizet, adjuk hozzá a citromot is, és 15 percig főzzük lefedve. Ha elkészült, adjuk hozzá a cukorsziruphoz, majd 5 napig az alábbi módon főzzük benne a citromot: kezdjük el kis lángon melegíteni a szirupban lévő citromokat, s amikor elkezd a szirup forrni, hagyjuk így 1-2 percig, majd zárjuk el a tüzet. Hagyjuk benne a citromot, s ezt ismételjük meg másnap is, egészen 5 napon keresztül. Az 5. napon kész a kandírozott citrom. A citromot vegyük ki a szirupból, és ez utóbbi szénsavas ásványvízzel kiváló szörp tud lenni. A kandírozott citromot pedig vágjuk apró kockára, és adjuk a panettone-hoz. Egy adag panettone-hoz fél citrom elég.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozmaringescsokolade.blog.hu/api/trackback/id/tr316335578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása