Babka, a Stile di Vita konyhájából
2021. február 15. írta: StileDiVita

Babka, a Stile di Vita konyhájából

Bár ez most nem olasz recept, de a Stile di Vita konyhájába egyéb nemzetek konyhája is helyet tud kapni.

Ezért most jöjjön egy zseniális Babka, vagy más néven Jeruzsálemi kalács recept, egyenesen Izraelből.

68945efd-409f-4129-b2b0-69746d80bd68.JPG

Hozzávalók:

A töltelékhez:

65 gr blansírozott mogyoró, vagy bármilyen olajos mag (én diót, mogyorót és mandulát használok)

100 gr sótlan vaj

140 gr porcukor

80 gr 70 vagy 80%-os apróra vágott étcsokoládé

40 gr kakaópor

 

A tésztához:

275 gr sima liszt

5 gr szárított élesztő

25 gr porcukor

½ teáskanál finom só

2 db felvert tojás

50 ml teljes tej (3,6%-os)

80 gr kockára vágott, puha, sótlan vaj

 

A sziruphoz:

100 gr porcukor

100 ml víz

 

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra / 170°C ventilátorral / gáz 5-ös fokozat.

Készítsük el a tölteléket. Az olajos magvakat 4-5 percig süssük a sütőben időként megmozgatva, amíg világos aranysárga nem lesz. Majd tegyük vágódeszkára, várjuk meg, amíg kihűl, és aprítsuk össze, és tegyük félre.

Ezután készítsük el a csokoládékrémet. A vajat, cukrot és a csokoládét lassú tűzön olvasszuk fel, miközben folyamatosan keverjük. Ha elkészült, vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a kakaóport, és tegyük félre kihűlni és besűrűsödni.

Jöhet a tészta. A mixergép keverőtáljába tegyük bele a lisztet, és egy-egy szélére az élesztőt és a cukrot a sóval. A liszt közepén a kezünkkel készítsünk egy lyukat, és öntsük bele a felvert tojásokat és a tejet. Lassú fokozaton indítsuk be a mixergépet, és hagyjuk, hogy a keverőlapát 2-3 perc alatt összedolgozza az alapanyagokat. Majd emeljük a sebességet közepes fokozatra. Apránként adagoljuk a tésztához a vajat, és hagyjuk a gépet addig dolgozni, amíg egynemű tésztát nem készít, ami elválik a tál falától.  

Enyhén lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 30x20 cm-es téglalapra úgy, hogy a hosszabbik vége legyen felénk. Kenjük meg a kihűlt csokoládémasszával úgy, hogy a széleken 1 cm-es szegélyt hagyjunk, és szórjuk rá a pirított magokat a csokikrémre.

A felénk lévő hosszú oldaltól kezdjük el feszesen feltekerni a tésztát. Ha ezzel megvagyunk, forgassuk el a tésztát 90 fokkal, hogy a rövidebb vége legyen felénk. Egy éles késsel óvatosan vágjuk hosszában két részre a tésztahengerünket. A felső végeket óvatosan nyomjuk össze, hogy lezárjuk a végeket, majd mintegy fonatot készítve, csavarjuk egymásba a két tésztacsíkot úgy, hogy az egyik ág a csokoládés felével legyen mindig felül. A végén is nyomjuk össze a két véget lezárásként, majd óvatosan helyezzük egy téglalap alakú sütőformába a kalácsot – pl. pástétomsütő tál -, és tiszta konyharuhával lefedve kelesszük 2 óra hosszat, vagy addig, amíg duplájára nem nő.

Ha megkelt a kalács, süssük a 190°C-os sütőben 15 percig, majd 170°C-on további 25-30 percig. Teszteljük a közepébe szúrt hústűvel, és ha a hústűt tisztán húzzuk ki a kalácsból, elkészült a babka. Amíg sül a kalács, készítsük el a cukorszirupot. A cukrot olvasszuk fel a vízben nagy lángon, és miután felolvadt, 5 percig főzzük, amíg szirupossá nem válik.

Amikor a babka elkészült, helyezzük egy tálra vagy tálcára, és kenjük meg a sziruppal a forró babkát, és már fogyaszthatjuk is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozmaringescsokolade.blog.hu/api/trackback/id/tr4716428632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása