Bár ez most nem olasz recept, de a Stile di Vita konyhájába egyéb nemzetek konyhája is helyet tud kapni.
Ezért most jöjjön egy zseniális Babka, vagy más néven Jeruzsálemi kalács recept, egyenesen Izraelből.
Hozzávalók:
A töltelékhez:
65 gr blansírozott mogyoró, vagy bármilyen olajos mag (én diót, mogyorót és mandulát használok)
100 gr sótlan vaj
140 gr porcukor
80 gr 70 vagy 80%-os apróra vágott étcsokoládé
40 gr kakaópor
A tésztához:
275 gr sima liszt
5 gr szárított élesztő
25 gr porcukor
½ teáskanál finom só
2 db felvert tojás
50 ml teljes tej (3,6%-os)
80 gr kockára vágott, puha, sótlan vaj
A sziruphoz:
100 gr porcukor
100 ml víz
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra / 170°C ventilátorral / gáz 5-ös fokozat.
Készítsük el a tölteléket. Az olajos magvakat 4-5 percig süssük a sütőben időként megmozgatva, amíg világos aranysárga nem lesz. Majd tegyük vágódeszkára, várjuk meg, amíg kihűl, és aprítsuk össze, és tegyük félre.
Ezután készítsük el a csokoládékrémet. A vajat, cukrot és a csokoládét lassú tűzön olvasszuk fel, miközben folyamatosan keverjük. Ha elkészült, vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a kakaóport, és tegyük félre kihűlni és besűrűsödni.
Jöhet a tészta. A mixergép keverőtáljába tegyük bele a lisztet, és egy-egy szélére az élesztőt és a cukrot a sóval. A liszt közepén a kezünkkel készítsünk egy lyukat, és öntsük bele a felvert tojásokat és a tejet. Lassú fokozaton indítsuk be a mixergépet, és hagyjuk, hogy a keverőlapát 2-3 perc alatt összedolgozza az alapanyagokat. Majd emeljük a sebességet közepes fokozatra. Apránként adagoljuk a tésztához a vajat, és hagyjuk a gépet addig dolgozni, amíg egynemű tésztát nem készít, ami elválik a tál falától.
Enyhén lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 30x20 cm-es téglalapra úgy, hogy a hosszabbik vége legyen felénk. Kenjük meg a kihűlt csokoládémasszával úgy, hogy a széleken 1 cm-es szegélyt hagyjunk, és szórjuk rá a pirított magokat a csokikrémre.
A felénk lévő hosszú oldaltól kezdjük el feszesen feltekerni a tésztát. Ha ezzel megvagyunk, forgassuk el a tésztát 90 fokkal, hogy a rövidebb vége legyen felénk. Egy éles késsel óvatosan vágjuk hosszában két részre a tésztahengerünket. A felső végeket óvatosan nyomjuk össze, hogy lezárjuk a végeket, majd mintegy fonatot készítve, csavarjuk egymásba a két tésztacsíkot úgy, hogy az egyik ág a csokoládés felével legyen mindig felül. A végén is nyomjuk össze a két véget lezárásként, majd óvatosan helyezzük egy téglalap alakú sütőformába a kalácsot – pl. pástétomsütő tál -, és tiszta konyharuhával lefedve kelesszük 2 óra hosszat, vagy addig, amíg duplájára nem nő.
Ha megkelt a kalács, süssük a 190°C-os sütőben 15 percig, majd 170°C-on további 25-30 percig. Teszteljük a közepébe szúrt hústűvel, és ha a hústűt tisztán húzzuk ki a kalácsból, elkészült a babka. Amíg sül a kalács, készítsük el a cukorszirupot. A cukrot olvasszuk fel a vízben nagy lángon, és miután felolvadt, 5 percig főzzük, amíg szirupossá nem válik.
Amikor a babka elkészült, helyezzük egy tálra vagy tálcára, és kenjük meg a sziruppal a forró babkát, és már fogyaszthatjuk is.