Ahogy már említettem régebben, birsalmából rengeteg finomságot lehet készíteni így télvíz idején. Annak ellenére, hogy nagyon nehezen kezelhető gyümölcs, hiszen nyers állapotában nehezen vágható, de ha megadja magát mondjuk a főzésnek, sütésnek, s sikerül "megpuhítanunk", nagyon finom ételek készíthetők belőle. Ilyen a következő recept is.
DIÓS BIRSALMA SAJT
Hozzávalók
- 35 dkg birsalma kockára vágva héjastól, magház nélkül
- 11 dkg cukor
- 2 ek. citromlé
- 1 kisebb marék durvára vágott dió
Elkészítés
A birsalmadarabokat feltesszük annyi vízbe főni, hogy ellepje az almakockákat. Ha megpuhultak leszűrjük, de nem öntjük ki a vizet, abból birsalma levest készítünk - erről majd hamarosan -. A birsalmákat kézi botmixerrel összepépesítjük, hozzá adjuk a cukrot és a citromlevet – ízlés szerint lehet még hozzá tenni -, s főzzük kb. 10-15 percig. Olyannak kell lennie a masszának, mint a nagyon-nagyon lágy tésztának.
Ekkor előveszünk egy tetszőleges formát, kibéleljük celofánnal, diót szórunk rá, hogy majd a végén a sajt tetején szépen legyen, s beletöltjük gyorsan a masszát – azért gyorsan, mert hamar megköt -, s óvatosan belekeverjük a maradék diót.
Egy szalvétával lefedjük és hagyjuk megszikkadni. Ez kb. 14 napot vesz igénybe.