MINDEN KEDVES OLVASÓMNAK BÉKÉS KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK!
KARÁCSONYI APRÓSÜTEMÉNYEK TEÁHOZ
Puszedlifalatok
Hozzávalók - kb. 15 db-hoz -
- 1 narancs reszelt héja
- 10 dkg 65%-os csokoládé
- 6 dkg dió
- 1 dkg liszt
- 1 tojásfehérje
- 2,5 dkg cukor
Elkészítés
Gőz fölött a csokoládét megolvasztjuk és kihűtjük. A diót apró darabokra törjük, hozzáadjuk a lisztet és a narancshéjat. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan belekeverjük a kihűlt csokit és a lisztes-narancshéjas diót, s nagy mozdulatokkal elkeverjük. Teáskanál segítségével sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, s kb. 10-12 perc alatt 175 fokos sütőben megsütjük.
Tejszínes fenyőfa és kávés-csokoládés csillag
Hozzávalók - kb. 10 fenyőfához és kb. 16 csillaghoz -
- 25 dkg liszt
- 15 dkg hideg vaj
- 7,5 dkg cukor
- 1 nagy csipet só
- 1 dl hideg habtejszín
- 1 citrom reszelt héja
- 2,5 apró darabokra tört 65%-os csokoládé
- 1/4 púpos kk. őrölt bors
- 1 ek. apróra tört kávészem
Elkészítés
Az alaptésztát készítjük el először. Vágógépbe tesszük a lisztet, cukrot, sót és vajat. Kb. 30 mp vágás után, amikor már morzsás alapot kapunk, kivesszük a tálból és két részre osztjuk a darabos anyagot. Mindkettő részhez öntünk 0,5-0,5 dl habtejszínt.
A fenyőfákhoz adjuk a citromhéjat és alaposan és gyorsan összegyúrva masszív tésztát készítünk belőle. Majd folpakba csomagolva, 30 percre a hűtőbe tesszük.
A másik alaphoz is miután hozzáöntöttük a 0,5 dl tejszínt, hozzáadjuk a borsot, csokoládét és kávét, majd ezt is jó alaposan és gyorsan tésztává gyúrjuk össze, s ezt is 30 percre a hűtőbe tesszük.
Miután kivettük őket a hűtőből, kinyújtjuk 0,5 cm vastagságúra, s olyan formákat vágunk ki belőle, amilyeneket szeretnénk.
175 fokos sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 15 perc alatt megsütjük, majd amikor kihűlt dobozba tesszük, s akkor finomra fog puhulni mindegyik.