Sokfajta finom édességet ettem már, de ez benne van elsők között. Onnan jött az ötlet, hogy a napokban vanília fagyit ettem meleg málnaöntettel.
Gondoltam, miért is ne? Legyen hideg és meleg együtt...csak egy kicsit másképp.
SÜLT FAGYLALT MARCIPÁNNAL ÉS MÁLNÁVAL - és facebook játék -
Hozzávalók - 2 adaghoz -
Vanília fagyi – 2 személyre, 6cm átmérőjű, 5 cm magas, 75 ml-es kávéscsészéhez –
- 1 dkg cukor
- 1 dkg vaníliás cukor
- 0,5 kk. vanília eszencia
- 0,5 db. tojás
- kevés só
- 1 dl tej
- 8 szem málna
Piskótalap
- 1 tojás
- 1 ek. cukor
- 1 ek. vaníliás cukor
- kevés só
- 0,5 db. citrom reszelt héja
- 1 ek. liszt
- 1 ek. hideg víz
Habok
- 1 tojás sárgája
- 2 ek. cukor
- 1 tk. citromlé
- 4 szem málna
Marcipán
- 1 zacskó lübecki marcipán - Tesco-ban kapható -
Elkészítés
Vanília fagyi
A tojást, cukrokat, a sót és a vanília eszenciát kikeverjük – szinte fehér színű legyen -, majd hozzáadjuk a tejet és jól elkeverjük benne.
Beletöltjük a csészébe, s csészénként hozzáadunk 3 szem málnát – lehet fagyott is, úgyis az egész meg fog fagyni -, s 2 szem málnát pépesre keverünk, s azt is hozzáadjuk.
Az egészet egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap a csészékre meleg vizet engedünk, kivesszük belőle a fagyikat, kistányérra tesszük, s addig, amíg nincs rá szükség, így fagyasztjuk tovább.
Piskóta
A tojást szétválasztjuk, majd a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját kikeverjük a cukrokkal, a sóval, vízzel, citromhéjjal. Ha ez kész, hozzáadjuk a lisztet és azt is jól elkeverjük benne. Majd széles mozdulatokkal a habot is elkeverjük benne.
Majd egy 23 cm hosszú, 17 cm széles és 7 cm magas, sütőlappal bélelt tűzálló tálba öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük. Az a lényeg, hogy kb. 1 cm vastag piskótánk legyen.
Habok
A tojás sárgáját 2 tálba osztjuk. Mindkettőhöz adunk 1-1 ek. cukrot. Az egyikbe teszünk 1 tk. citromlevet, a másikba pedig a málnaszemeket, s mindkettőt kemény habbá verjük. Amíg nem dolgozunk vele, betesszük a hűtőbe, hogy kemény maradjon.
Marcipán és befejezés
Amíg a piskóta sül, addig a marcipánt 0,5 cm vastagra nyújtjuk, mert így könnyen formálható. Ha a piskóta kihűlt, egy 8 cm-es pogácsaszaggatóval 2 kört vágunk ki belőle.
Mindkettő tetejére a marcipánból kivágunk 1-1 db. 6 cm átmérőjű kört, egy 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval. Majd a marcipánt újra összegyúrjuk és kinyújtjuk, s ekkor kivágunk belőle 2 kört a 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval.
Kivesszük a hűtőből a fagyikat és egyenként ráhelyezzük a 6 cm átmérőjű marcipán körökre. Majd a tetejükre rakjuk a 8 cm átmérőjű marcipán köröket, s óvatosan lehúzzuk őket úgy, hogy összeérjenek a fagyi alatti marcipán körrel.
Ekkor a sütőt elkezdjük melegíteni 225 fokra.
Kivesszük a hűtőből a kétfajta habot, s vagy habnyomóba, vagy ha az nincs, akkor egy nylon zacskónak kivágjuk az egyik csücskét, s a nylon zacskóba téve elkezdjük a kis tornyunkat bedolgozni habbal úgy, hogy az egészet elfedje, még a piskótát is. Ez úgy csináljuk, hogy lentről felfelé haladva, kör alakban nyomjuk a habot a toronyra. Körbe-körbe.
Alulra tegyük a málnásat, felülre a citromos habot.
Amikor kész, 5 percre betesszük a 225 fokos sütőbe – addig, amíg a fehér hab elkezd barnulni -.
Ezután kivesszük, és még melegen fogyasztjuk.