Szeretjük a finom, de gyorsan elkészülő desszerteket, főleg, ha ez egy farsangi fánkra is igaz tud lenni. Az olaszok szeretik a remek fogásokat, de persze sokszor nem igazán szeretnek bíbelődni vele, hiszen fontosabb, hogy minél hamarabb odaérjenek a farsangi forgatagba. Pont ezekre a sietős pillanatokra ideális a castagnole, a gesztenyére emlékeztető, arany színű fánk, ami időt spórol a készítőjének, hiszen nem kell keleszteni, mégis könnyed lesz a tésztája. A Velencei Karnevál fánksorozatának utolsó darabja következik a Stile di Vita konyhájában.
Hozzávalók - 2 személyre -
- 180 gr liszt
- 40 gr cukor
- 2 db kisebb tojás
- 30 gr vaj
- fél tk sütőpor
- 1/4 db citrom és 1/4 db narancs reszelt héja (lehet csak citrom vagy csak narancs is, de akkor a fél gyümölcsé)
- 1 kis csipet só
- olaj a sütéshez
- porcukor a fánkok tetejére
Elkészítés
A szobahőmérsékletű vajat, tojásokat és a cukrot keverjük habosra. Majd adjuk hozzá a reszelt héjakat és a sót, majd szitáljuk bele a lisztet és végül szórjuk hozzá a sütőport is. Alaposan keverjük össze. Egy lágy, de nem folyós tésztát kell kapnunk. Kézzel csípjünk le a tésztából, formáljunk a csipetből gömböt, és bő, forró olajban süssük aranybarnára. Lyukas kanállal szedjük ki, és csöpögtessük le róla az olajat. Ebből az adagból kb. 20 darab fog készülni. A végén szórjuk meg porcukorral, és mártogassuk lekvárba, vagy készítsünk hozzá vanília sodót, esetleg zabaglione-t, kinek, mihez van kedve, de ehetjük simán csak porcukorral megszórva is.