Zöld diós és szirupos bonbon - zöld diós szirup bemutatása -
2012. augusztus 29. írta: StileDiVita

Zöld diós és szirupos bonbon - zöld diós szirup bemutatása -

Mivel egy kicsit enyhült a nagy meleg, s első jeleit kezdi mutatni az ősz, nekem több sem kell egy kiadós boldogságcsomaghoz. S erre a legalkalmasabb a bonbon. Mégpedig egy olyan bonbon, aminek az összetevője még csak most került piacra.
ZÖLD DIÓS ÉS SZIRUPOS BONBON 
Hozzávalók
- 10 dkg 65%-os étcsokoládé
- 0,5 dl tejszín
- 6 tk. zölddió szirup – ízlés esetén akár több is –
- 1 db. zölddió a szirupból apróra vágva
Elkészítés
A tejszínt tűzön megmelegítjük, hogy épp csak gyöngyözni kezdjen a fazék falán. 5 dkg csokoládét darabokra törünk, majd hozzáadjuk a zölddió szirupot és a zölddiót. Amikor a tejszín megmelegedett, hozzákeverjük a csokoládéhoz, s gyorsan elkeverjük benne fényes masszává. Kb. 1 cm vastagon alufóliával bélelt tálba öntjük, s 1-2 óra alatt egy kicsit megszilárdítjuk a ganache-t. Amikor elkészül, elkészítjük a bonbon alapját a maradék 5 dkg csokoládéból, melyet gőz fölött megmelegítünk, s a bonbonforma formáit kikenjük vele. Kb. 10 percre hűtőbe tesszük, hogy a csokoládé megdermedjen, majd kivesszük és egy nyomózsák segítségével a ganache-t a bonbonformákba nyomjuk ¾ részt. Majd az összes formát lezárjuk olvasztott csokoládéval, s hűtőbe tesszük, amíg a csokoládé burok megszilárdul. Légmentesen záródó dobozban 1-2 hétig eláll. 
De mi is ez a zöld diós szirup? - az üvegben a szirupon kívül 6 db. zöld dió szem is található - 
 
 
Ha azt a kifejezést halljuk, dió, számtalan, finomabbnál finomabb étel jut az eszünkbe. Legyen az sós vagy édes, egyszerű saláta, vagy bonyolult tortaköltemény, egy dolog biztos, dióval főzni vagy sütni az egyik legjobb és legérdekesebb dolog a világon.
Ahogy a kesernyés íz utat tör magának, vagy pirításkor pár másodperc után az illóolajok semmihez sem hasonlító illatáradata tölti be a konyhát. Ki ne ismerné ezeket az illatokat, ízeket?
De ha a zöld dióval találkozunk valahol, elgondolkodunk, mitől is lett hirtelen zöld a mi gyönyörű, aranybarna diónk, s mit lehet vele kezdeni?
Pedig a zöld dió már évszázadok óta a magyarok egyik legtipikusabb termése. A kemény, csontos héja még nem alakul ki a diónak, így a zöld burok alatt zsenge, különleges ízvilágú csemegére bukkanhat az ember. Ez a jelenség nagyjából júniusra tehető a diónál, amikor tesztként egy tűt szúrunk át a termésen, s az úgy siklik a dió egyik végétől a másikig, mint a kés a vajban.
Jótékony hatásairól pedig évtizedekkel ezelőtt hosszas írások jelentek meg. A fiatal zöld diónak jelentős C-vitamin tartalma van. Az éretlen, külső zöld héj nagy mennyiségű tannint tartalmaz. Továbbá csersav- és naftokinon-származékok halmozódnak fel benne. A zöld dió, jelentős fertőtlenítő hatása mellett állítólag tisztítja a májat, a gyomrot és a vért, és megszünteti a gyomorgyengeséget.
A szervezetünkre ilyen módon gyakorolt kiváló hatásán kívül a zöld dió a gasztronómiában is utat tört magának. Igaz, napjainkban a feledés homályába merült hazánkban az ebből készült eszenciának, boroknak, likőröknek, olajoknak, lekvároknak a dicsérete. Néha talán elvétve találkozunk befőttel, ahol pont a legizgalmasabb részétől, a héjától van megfosztva ez a korai termés.
A debreceni Tranzit-Ker Zrt. új fényében ünnepli a zöld diót. Az alaposan válogatott zöld dió szemek, a gondos kézi munka és a több 100 éves örmény recepttúra fűszereinek találkozása feledhetetlen gasztronómiai élményt kínál minden érdeklődőnek.
A sűrű szirupban megbújó gömbölyű zöld diók, a harmonikus ízhatás, s a teret betöltő illatorgia emeli kulináris ínyencséggé ezt a nem mindennapi csemegét.
Tökéletes kiegészítője lehet bármilyen húsnak, ahogy a zamatos, fűszeres falatok mellett édes ízvilágával megszelídíti a természet élőlényeit, a sajtok impozáns és fanyar illatához csendesen odasimul az édes fűszerek megannyi bájával, vagy a legfinomabb édes ízek méltó társaként a saját sejtelmes és titokzatos fűszerezésével még inkább megédesíti a háziasszonyok hétköznapjait. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozmaringescsokolade.blog.hu/api/trackback/id/tr227961132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása