Torta Barozzi...a Kávé Világnapjára
2020. szeptember 29. írta: StileDiVita

Torta Barozzi...a Kávé Világnapjára

Ha mondani kell egy országot, amire valóban jellemző a kávé szeretete, akkor az egyértelműen Olaszország. Eszik, isszák, minden mennyiségben, még ha kell, a kávézaccot is felhasználják...ám ezt vitathatatlanul kevesebbszer. De az egyik kedvenc történetem mindenképp a Torta Barozzi-é...ha már épp a Kávé Világnapja van. 

A történet a XIX. század végére tehető, ami már önmagában izgalomra ad okot, hiszen az olaszoknál minimum több száz évre tehető...ez tehát egy fiatal sztori :). Emiglia Romagna, Vignola városában élt Eugenio Gollini, aki először készítette el a tortát. Akkora sikernek örvendett, hogy közel s távolról érkeztek a kóstolók, és próbálták kitalálni, mi lehet benne, amitől ennyire finom. 1907-ben a város híres építésze, Jacopo Barozzi megkérte a cukrászmestert, készítse el neki is a híres tortát, ami akkor még "il Vignola" névre hallgatott. Gollini annyira megtisztelőnek érezte a felkérést, hogy azonnal át is keresztelte a tortát "Pasta Barozzi"-ra, ami az utána következő évek folyamán szépen "Torta Barozzi"-vá változott. 1948-ban a cukrászmester unokája, akit szintén Eugenio Gollinak hívtak, levédette a torta nevét, s titkosította az addig is titkos receptet. Így tehát, hogy melyik lehet az igazi Torta Barozzi recept, azt a mai napig nem tudja senki. A hozzávalók éppúgy közszájon forognak, mint az elkészítés menete. Egy dolog viszont egészen biztos, mindenki tesz bele kávézaccot - nem tévedés, zaccot, és nem őrölt kávét -, s ebben az összetevőben vélik felfedezni a torta titkát is. Rengeteg változatával lehet találkozni Olaszországban, de valahogy mindegyik ízvilága erősen hasonló. Így tehát vélhetően az én receptem sem áll messze a valóságtól. 

Torta Barozzi
Hozzávalók - egy kisebb tortaformához - 
Torta
- 8 dkg őrölt mandula
- 80 gr cukor
- 80 gr vaj
- 2 db. tojás
- 13 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
- 1,5 ek. konyak - sok receptben rum van, de én jobban szeretem a konyakot, ám természetesen rummal is elkészíthető -
- 20 gr kávézacc
- 1 csipet só
- 1 szerelmes gondolat
Öntet
- 1 db. tojás sárgája
- 1 ek. cukor
- 1 dl tej
- 1-2 késhegynyi őrölt szerecsendió vagy fahéj
- 1 kk. vanília eszencia
- 1 ek. erős kávé (ide már a lefőtt kávélé kell)
- 0,5 ek. kukoricakeményítő
Elkészítés
Torta
A sütőt 170 fokra melegítjük elő. Az étcsokoládét a vajjal vízgőz felett felolvasztjuk, majd félre tesszük kihűlni. Ez idő alatt a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből a sóval kemény habot verünk, a sárgáját pedig a cukorral habosra keverjük. A sárgájához ezután hozzáadjuk az őrölt mandulát, majd a kávézaccot, konyakot, a kihűlt 
csokoládét, a szerelmes gondolatot és alaposan elkeverjük. Végül, óvatosan belekeverjük a tojáshabot. A kis tortaformát kikenjük vajjal és sütőpapírt teszünk bele, hogy a torta széle is töredezett legyen amikor kisült. Beleöntjük a masszát a formába, és 30 perc alatt készre sütjük. Várjuk meg amíg kihűl és csak utána vegyük ki a formából, mert nagyon könnyen törik, hiszen a belseje nem lesz szilárd teljesen. A hűlési idő alatt szépen betöredezik a teteje is. 
Öntet
Nem feltétlen kell öntetet készíteni a tetejére, elég porcukorral megszórni a szeleteket, de nekem nagyon ízlett ezzel az öntettel, aminek nagyon egyszerű az elkészítése. Minden hozzávalót összekeverünk, s pár perc alatt sűrűre főzzük.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozmaringescsokolade.blog.hu/api/trackback/id/tr216221454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása