Velence farsangi fánkja - Fritole
2021. január 19. írta: StileDiVita

Velence farsangi fánkja - Fritole

A februári időszak leginkább a farsangról szól még akkor is, ha az olyan csendesen is zajlik, mint az idei. S ha farsang, akkor fánk. Szalagos, csöröge, lyukas közepű, lekváros, töltött, töltetlen, minden fajta és forma. Ám Velencének, a karnevál híres városának erre is van egy speciális változata, aminek eredetét többen egészen Mózesig vezetik vissza, mások pedig a nem is olyan távoli múltra…ahogy az jellemzően lenni szokott az olaszoknál. Ahogy a finom ízek és az ünneplés is.

VELENCE FARSANGI FÁNKJA - FRITOLE

18d06a41-7275-45a3-94cb-ab189ecba2de.JPG

Hozzávalók - 2 személyre -

- 1,25 dl langyos tej

- 4 dkg cukor

- 1,25 dkg friss élesztő

- 25 dkg liszt

- 1 csipet só

- 1 tojás sárgája

- 0,25 dl marsala  (helyette lehet fehér, félédes-félszáraz bor is)

- 1-1 citrom és narancs reszelt héja

- 5 dkg aranymazsola

- 1 dl víz

- 0,25 cl brandy

- 2,5 dkg pirított és apróra vágott fenyőmag

- olaj a sütéshez

- porcukor a tálaláshoz

- egy ünnepi emlék

 

Elkészítés

A langyos tejben elkeverünk 0,5 tk. cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg helyen kb. 5 perc alatt felfuttatjuk.

A lisztbe belekeverjük az élesztőt, a bort vagy marsalat, a sót, a tojássárgáját, a maradék cukrot és a narancs és citrom reszelt héját, majd kb. 10 perces dagasztással szép tésztát készítünk belőle.

Lefedjük a tálat a tésztával folpackkal és meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Ez idő alatt a vízbe beleöntjük a brandyt és felforraljuk benne a mazsolát, majd  miután elzártuk alatta a tüzet, még a lében hagyjuk, s kb. 10 perc után leszűrjük és nagyobb darabokra vágjuk.

Ha megkelt a tészta, átgyúrjuk ismét, s közben beledolgozzuk a mazsolát és az aprított, pirított fenyőmagot, az ünnepi emléket, majd ismét lefedjük, meleg helyre tesszük és újabb 20 percig kelesztjük.

Egy mély fazékba bőségesen öntünk olajat, a tésztából egy nedves evőkanállal gombócokat szedünk, s megsütjük mindkét oldalát aranybarnára. Egyszerre max. 8 gombócot tegyünk egy kb. 30 cm átmérőjű fazékba.

A végén porcukorral és lekvárral tálaljuk. Az olaszok nem esznek hozzá lekvárt, de nekem úgy volt az igazán finom.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozmaringescsokolade.blog.hu/api/trackback/id/tr5716396452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása