Kevés jobb ötlet tud lenni karácsonykor, mint a kézzel készített ajándékot. És ha ezek még ehetők is, akkor igazán sikert tudunk aratni. Jöjjön Advent első vasárnapján Umbria mézeskalácsa, a Pampepato, amit ők csak "borsos kenyér"-nek hívnak.
PANPEPATO, UMBRIA MÉZESKALÁCSA
Hozzávalók – kb. 20 db-hoz –
- 9 dkg dió
- 9 dkg makadám dió - az eredetiben csak rendes dió van -
- 10 dkg étcsokoládé – legalább 70%-os –
- 5 dkg mandula
- 2,5 dkg mogyoró
- 5 dkg kandírozott narancshéj apróra vágva
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg aszalt gyümölcs: karácsony lévén datolya is legyen benne
- 10 dkg méz – fenyő vagy gesztenye –
- 2,5 dkg enyhén pirított fenyőmag
- 0,5 dl száraz fehérbor
- 2,5 dkg cukormentes kakaópor
- 2,5 dkg liszt
- 0,5 kk. őrölt bors
Elkészítés
Először a fenyőmagot pirítsuk meg egy kicsit, mert így jobban kijön az íze. Utána az összes magot tegyük egy nejlonzacskóba, s húsklopfolóval törjük durvára – azért jó a nejlon, mert nem fog az egész konyha magdarabokban úszni :-) -. Ezután a mazsolát, narancshéjat és a datolyát is aprítsuk össze és adjuk a magokhoz. Majd tegyük hozzá a lisztet és a kakaót is. Ezt követően a csokit, a mézet és a bort olvasszuk össze, s ezt is öntsük a keverékhez, majd keverjük össze. Elég ragacsos masszát kapunk, de vizes kézzel nagyon jól tudjuk formálni. 120 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percet szárítsuk. 1-2 napig tegyük dobozba, mert akkor kellemesen megpuhul.