Csirkemell citromos-zöldfűszeres pácban, rozmaringos sült burgonyával
2011. április 30. írta: StileDiVita

Csirkemell citromos-zöldfűszeres pácban, rozmaringos sült burgonyával

Visszafordíthatatlanul itt a nyár, VÉGRE,  s ennek ékes bizonyítéka, hogy a citromfámon megjelentek az idei első, használható termések.


Ezen felbuzdulva, csináljunk gyorsan egy finom, citromos ételt.

CSIRKEMELL CITROMOS-ZÖLDFŰSZERES PÁCBAN, ROZMARINGOS SÜLT BURGONYÁVAL - 4 db. csirkemell -

 

Csirkemell citromos-zöldfűszeres pácban

Hozzávalók:

-   1,5 dl tej
-   fél citrom leve és reszelt héja
-  1 púpos tk. apróra vágott rozmaring
- 1 púpos tk. apróra vágott kakukkfű
- fél csapott tk. koriandermag összetörve - vagy ha van koriander leveled, akkor 6 szál aprítva -

 

- 1 tk. őrölt bazsalikom - vagy ha van bazsalikomod, akkor 4 db. bazsalikom levél apróra vágva-
- 1 nagy fej fokhagyma 
- fél csapott tk. szerecsendió - legjobb frissen reszelni bele -
- negyed tk. őrölt bors - legjobb frissen őrölni bele -

 

-   1,5 dl olíva olaj
-    fél tk. pálinka – nekem a törköly vált be - 
- olaj a sütéshez


Elkészítés: 
Az összes összetevőt egy zárható tálba összkeverjük, s beletesszük a 3 db., nagyon picit kiklopfolt csirkemellett. Azért nem kell nagyon vékonyra klopfolni, mert akkor nem olyan ízes megsütve. A só nem véletlenül maradt ki a pácból. Nem szabad a pácba tenni, mert megkeményíti a húst. A húsok tehát a zárható tetejű, pácot tartalmazó tálban vannak. Lezárjuk, s 4 órára, max. 1 napra hűtőbe teszed. Tovább azért nem érdemes a pácban tartani, mert annyira átveszi a hús a pác ízét, hogy nem lehet a húst érezni.
Kétféle képpen süthetjük meg. Ha van lehetőségünk grillezni, akkor amint kivettük a pácléből, irány a grillrács, s itt már szórhatunk rá sót.
Ha nem tudjuk meggrillezni, akkor betesszük egy hőálló tálba, öntünk rá olajat, annyit, hogy pár mm vastagságban ellepje a húst, s 200 fokos sütőben néha megforgatva kb. 50 perc alatt elkészül. De ha nézzük sülés közben, akkor lesz jó, amikor a húsnak már enyhén barna színe van.

Rozmaringos sült burgonya - 2 főre -

Hozzávalók:
- 4-6 db. nagy burgonya
- 2 szál rozmaring
- só
- olaj a sütéshez

Elkészítés:
A burgonyákat megpucoljuk és félbe, majd a feleket negyedekre vágjuk. Megsózzuk a burgonyát és megvárjuk, amíg felhevül az olaj. Ezt úgy tudjuk leellenőrizni, hogy már kellően meleg-e, hogy belelógatunk egy szelet burgonyát, s ha már sistereg, akkor jó. Beletesszük az összes burgonyát, hozzá dobjuk a rozmaringszálakat és szép barnára sütjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozmaringescsokolade.blog.hu/api/trackback/id/tr797961458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása