Őszi ebéd nyár elején - Fehérboros szőlőleves, Sertéshús szőlőmártással
2011. május 07. írta: StileDiVita

Őszi ebéd nyár elején - Fehérboros szőlőleves, Sertéshús szőlőmártással

A mai modern világ egyik legnagyobb lehetősége, hogyha az ember a fejébe vesz valamit, gondolkodás nélkül meg tudja valósítani. S így van ez a főzéssel is. Ha az ember májusban szeretne szőlős ebédet készíteni, nem probléma, hiszen van szőlő. Bármilyen. Lila is, fehér is. De nézzük, mit is készíthetünk egy kellemesen melegedő szombati napon májusban szőlőből.
FEHÉRBOROS SZŐLŐLEVES - 2 főre -
Hozzávalók:
- 20 dkg fehér szőlő
- 1,5 dl minőségi száraz fehérbor
- 1,5 l víz
- fél citrom leve
- 1 lapos kk. kardamom
- 4 db. szegfűszeg
- 1 lapos kk. őrölt fahéj
- 1 cs. eredeti bourbon vaníliás főzőpuding
- 1 dl tej
- 3 púpos ek. kristálycukor - lehet méz is, kb. 4-5 ek. - 
Elkészítés:
A szőlőszemeket megmossuk és a vízzel feltesszük nagy lángon főni. Beletesszük a kardamomot, fahéjat, szegfűszeget, citromlevet és a fehérbort, majd hagyjuk felforrni.
Közben a pudingot összekeverjük a tejjel és hozzáöntjük a forrásban levő leveshez. Ekkor a lángot levesszük takarékra, s cukorral vagy mézzel édesítjük, annyira, hogy kellően édes legyen, olyan, amilyennek szeretjük. 
SERTÉSHÚS SZŐLŐMÁRTÁSSAL - 2 főre -
Hozzávalók:
- 4 szelet sertéskaraj
- 12 dkg vörös szőlő
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 ek. apróra vágott rozmaring
- 3,5 dkg vaj
- 1 tk. olíva olaj
- 1,5 dl száraz vörösbor
- 1 tk. balzsamecet
- só, bors
Elkészítés:
A hússzeleteket mindkét oldalán megsózzuk és borsozzuk, s bekenjük a fokhagymával összekevert rozmaringgal. Ezután az olajat és a vaj bő felét összeforrósítjuk és a húst mindkét oldalán aranybarnára sütjük nagy lángon. Ezután a húst kiszedjük. A bort beleöntjük a serpenyőbe, amiben a húst sütöttük, fakanállal felkaparjuk a leragadt sütési maradékot, s továbbiakban is nagy lángon kb. 5 percig forraljuk a bort - gyöngyöztetjük -, hogy az alkohol elpárologjon belőle. Ezután beletesszük a szőlőt és a hússzeleteket, s min. 6-6 percig pároljuk közepes lángon - a húsnak puhának kell lennie, de ez a hús öregségétől is függ, villával néha szurkáljk meg - a hús mindkét oldalát. Utána a húst ismét kiszedjük egy tálba, ahol melegen lehet tartani, s továbbra is közepes lángon, már a szőlővel együtt a szőlőszószt besűrítjük. Nem kell semmi extrát tenni, csak kevergetni, pár perc alatt magától fog besűrűsödni. Amikor kellően sűrű a mártás, levesszük a tűzről, beletesszük a maradék vajat és a balzsamecetet, s összekeverjük. Végül tányérra tesszük a húsokat, meglocsoljuk a szőlőmártással, s pl. rizzsel tálaljuk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozmaringescsokolade.blog.hu/api/trackback/id/tr577961450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása