Házi karamell
2011. július 24. írta: StileDiVita

Házi karamell

Van egy bonbon, amit nagyon szeretek. Ez pedig a tengeri sós-karamelles bonbon. Ehhez a csemegéhez eddig már megírtam, hogy kell a bonbont készíteni, de azt még nem tudtuk idáig, hogyan is kell karamellt készíteni.
Ez a fajta változat remek süteményekhez, fagylalthoz, bonbonba, s hűtőben akár hónapokig is eláll.
HÁZI KARAMELL
Hozzávalók - kb. 1 dl karamellhez -
- 275 gr cukorszirup - fele barna cukor, fele víz, sűrűre főzve -
- 275 gr barna cukor
- 100 gr vaj
- 225 ml tejszín
Elkészítés
Bármennyire is azt hisszük, hogy egyszerű elkészíteni ezt a karamellt, meg kell mondjam, nem is annyira. Nekem másodszorra sikerült jól. Ugyanis, el kell találni azt a pillanatot a főzés során, amikor a karamell megfelelően folyékony.
De kezdjük az elején. Feltesszük tehát főni a cukorszirupot, amibe beletesszük a barna cukrot, vajat, tejszínt és házi vanília eszenciát, ebben a sorrendben.
S elkezdjük a kis gázrózsán félig nagy lángon főzni. Egy idő után habzani fog, igyekezzünk kevésbé engedni a habzást, hogy a végén szép, egyenletes karamellt kapjunk. Akkor jó az állaga, amikor már kicsit lomhán lehet keverni, de még nem teljesen sűrű, s a kanálról lecsorgatva, összefüggő réteg marad a kanálon. Ha ekkor elzárjuk alatta a tüzet, akkor kitűnő állagú, enyhén folyékony karamellt kapunk. Ha mégis a kihűlés után sűrű massza szerű lenne, akkor sincs nagy baj, tegyünk bele 2 tk. vizet és kezdjük el folyékonnyá hígítani, s zárjuk el alatta a tüzet, ha megfelelő lett az állaga. Ha kihűlt, hűtőben tudjuk tárolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozmaringescsokolade.blog.hu/api/trackback/id/tr777961378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MJ 2011.07.27. 13:02:06

Mi mindenről maradtam még le az életben? Erről is.

Rozmaring&Csokoládé 2011.07.27. 13:08:11

Szia MJ,
Örülök, hogy bővíteni tudtam a tudástáradat!
Sok édes örömet a készítéshez majd a fogyasztáshoz ! :-D
Rozmaring&Csokoládé
süti beállítások módosítása