A főzőkurzus második estje a Budapesti Olasz Kultúrintézetben Davide Deligio-val
2013. február 12. írta: StileDiVita

A főzőkurzus második estje a Budapesti Olasz Kultúrintézetben Davide Deligio-val

Elérkezett a sorozat a második estjéhez, mely egy kicsit rendhagyó volt. Davide ugyanis cukrász, de nem akármilyen cukrász. Budapesten a magának gyorsan jó hírt szerző Da Mario Étterem  kiváló cukrásza, aki az édes és sós pillanatokon kívül, ezen az esten néhány trükkel is megvendégelte a Budapesti Olasz Kultúrintézetbe érkezőket. 

Davide vagyok a Da Mario Étteremből

Ha ma valahol meghalljuk a fent említett mondatott, egészen biztosak vagyunk benne, hogy nem fog bennünket a desszertek terén csalódás érni.

A Da Mario Étterem egy fiatal étterem Budapesten, de pillanatok alatt olyan hírnévre tett szert, ami majdhogynem egyedülálló a kategóriájában. S ennek a hírnévnek nagy részét Davidenak, a cukrásznak köszönheti, hiszen desszertjeinek ízvilága mindenkit a messzi, napsütéses Dél-Olaszországba repíti.

Ezen az estén a Budapesti Olasz Kultúrintézet Davidet látta vendégül, aki az érdeklődőket nem csak finom falatokkal kényeztette el, de egy-két trükköt is megmutatott. S, hogy melyek voltak ezek, nézzük! 

Az estet most is Alberto Tibaldi Úr nyitotta meg, aki kedvességével, aranyos vicceivel már az est elején nevetést csalt mindenki arcára...pedig ekkor még az édességek sehol nem voltak, egyedül a kellemes citrom illat emlékeztetett bennünket arra, hogy ma este egy hamisítatlan dél-olasz cukrász fog a pult mögé állni.

Mindezek után viszont félkomolyra fordult az este, s a komoly cukrász nekilátott elkészíteni a ropogós, krémes, töltött, sós és édes változatokat. 

S az est végén, a finom falatok is az asztalra kerültek.

Crespelle al prosciutto e formaggio e/o funghi / Sonkával, gombával és sajttal töltött palacsinta

Hozzávaló 6 személyre:

a palacsintához: 4 egész tojás; 150 gr finomliszt; 3 dl tej; só; szerecsendió; 1 evőkanál olaj.

Elkészítés: felverni a tojásokat, hozzáadni a lisztet, a tejet és a többi hozzávalót, majd simára keverni.  Max. 24 cm átmérőjű, gyengén olajozott teflon palacsintasütőt felmelegíteni, és egy kisméretű merőkanálnyi palacsintatésztát kb. 2-2 percig sütni mindkét oldalán, majd egy lapátkával tányérra helyezni.

a töltelékhez: 300 gr. Besamel; 150 gr főtt sonka; 60 gr felkockázott sajt (fontina), egy csomag  lapkasajt.

Elkészítés: a még meleg besamelhez hozzákeverni 50 gr sonkát és a sajt kockákat. Amikor felolvad a sajt kész a palacsintára kenhető töltelék, amelyre palacsintánként egy szelet sonka és fél sajtlapka kerül, majd félbe és negyedbe kell hajtogatni. Utána kivajazott tűzálló tálba helyezni egy kevés tejjel és reszelt parmezán sajttal.  200º-os sütőben kb. 18 percig sütjük, melegen tálaljuk.

Frappe di Carnevale / Farsangi édesség

Hozzávalók 6 személyre: 500 gr finomliszt; 1 egész tojás; 2 tojássárgája; fél pohár fehérbor; 50 gr cukor; egy csipet só; reszelt citromhéj; 30 gr olvasztott vaj.

Elkészítés: összegyúrni a hozzávalókat és fél óráig pihentetni. Vékonyra nyújtani és derelyevágóval (tetszőlegesen) feldarabolni, majd 160º-osra melegített bő olajban kisütni, lecsepegtetni, utána porcukorral megszórni.

Egy változat lehet, hogy a töltelékhez még 50 gr párolt/pirított gombát is adunk.

A hajtogatás helyett a megtöltött palacsintákat fel lehet tekerni, és egymás mellé rakni a tűzálló tálba, a tetejére pedig a maradék töltelék kerül, ami rápirul a sütőben.

Az est sztárja: Frittelle

Hozzávalók 6 személyre:

a tésztáhot: egy csésze víz (kb. 230 cl.), 4 evőkanál vaj; 1/2 teáskanál só; 4 egész tojás; 140 gr finomliszt.

a krémhez: 6 tojássárgája; 6 evőkanál marsala likőr; 6 evőkanál cukor.

Elkészítés:

- a tészta: felforralni a vizet a vajjal és a sóval, egyszerre beleönteni a lisztet, fakanállal jól elkeverni és még 2-3 percig főzni. Levenni a tűzről és egyenként beledolgozni az egész tojásokat.

Kanállal szaggatva 160º-ra melegített bő olajban apránként sütni; amikor az olajban duplájára nőnek kiemelni és szűrőpapírra helyezni.

- a cukrászkrém: gőz fölött habverővel felverni a hozzávalókat.

Nyomózsák segítségével megtölteni a fánkocskákat, porcukorral meghinteni és tálalni.

Szorosan a második helyen pedig a kedvencek sorában: Ravioli dolci / Olajban sült, lekvárral töltött tészta (ravioli)

Hozzávalók 4 személyre: 500 gr omlós tészta, lekvár.

Elkészítés: vékonyra kinyújtani az omlós tésztát. 5 cm-es négyzetekre vágni. A négyzetek közepébe kerül lekvár. Háromszög alakúra összehajtani, és oldalait összenyomkodni (esetleg villával). Serpenyőben kb. 160°-osra melegíteni az olajat, és apránként kisütni a töltött háromszög-tésztákat. Amikor világos sárgára sültek, kiszedni és szűrőpapíron lecsöpögtetni. Porcukorral megszórni. Hidegen is fogyasztható, mert finom.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozmaringescsokolade.blog.hu/api/trackback/id/tr457961030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása