Csavart farsangi bomboloni fánk
2022. január 30. írta: StileDiVita

Csavart farsangi bomboloni fánk

Az eredeti bomboloni kerek, és a közepén van töltve. De nekem nagyon megtetszett nemrég a csavart fánkok kinézete, és azért, mert nálunk inkább lekvárral fogy szívesen a fánk, ötvöztem én is a dolgokat, és csavartan készítettem el a bombolonit. De persze lehet sütni kereket is, és a közepén meg lehet tölteni vaníliakrémmel vagy Nutellával, vagy a csavartat lehet félbe vágni, és megkenni, mint a lekváros kenyeret, majd visszatenni a tetejét a krémes felére. 

d1a8601e-13fd-4586-a03b-929dbfa37967.JPG

Hozzávalók - 6-7 dabarhoz -

- 250 gr liszt

- 12 gr friss élesztő

- 100 ml tej

- 25 gr cukor

- 30 gr szoba hőmérsékletű vaj

- 1 kk reszelt narancshéj - opcionális - 

- 1 kk reszelt citromhéj - opcionális -

- 1 ek konyak - opcionális -

- 1 kk só

- 2 db kisebb tojás sárgája

- lekvár vagy krém a töltéshez

- olaj a sütéshez

- kevés porcukor a tetejére

Elkészítés

A tejet langyosra melegítjük 1 kávéskanál cukorral, majd beleöntjük a keverőtálba, belemorzsoljuk az élesztőt, lefedjük, és pár percig hagyjuk, hogy az élesztő elkezdjen felfutni. Ha felfutott, elkeverjük az élesztőt, hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd beleszitáljuk a lisztet, a tetejére szórjuk a cukrot, a sót, és ekkor jöhetnek a héjak és a konyak. Kézzel elkezdjük összedolgozni az összetevőket, és akár dagasztógépre váltunk, akár kézzel dagasztjuk tovább, ezen a ponton adjuk hozzá a vajat is. Ha kézzel dolgozunk, összegyúrjuk az összetevőket, és nyújtódeszkán ruganyos tésztává dagasztjuk. Ha dagasztógépre váltottunk, miután hozzáadtuk a vajat is, és kicsit eldolgoztuk a tésztában, a géppel rugalmas tésztává dolgozzuk össze. Ha kész a tésztánk, lefedjük folpackkal és egy órát meleg helyen kelesztjük. 

Amint megkelt a tészta, 7 db egyforma nagyságú gömböt gyúrunk belőlük, majd letakarjuk konyharuhával, és hagyjuk pihenni 15-20 percig. 

16050a25-bea0-4ae5-ba9b-4178f66f625f.JPG

Ha gömb alakú fánkokat akarunk sütni, akkor ezeket a gömböket bő, forró olajban kisütjük. De amennyiben megtekerjük őket, akkor a gömböket egyesével kb. 15-20 cm-es csíkra sodorjuk, majd egy hurkot készítünk, és megcsavarjuk a két végét a hurok körül. Végül a két végét felül összecsípjük. 

63af6da1-e238-4043-88c6-c410a24ae44d.JPG

Ezután bő olajban mindkét oldalukat megsütjük. Arra vigyázzunk, hogy a fánkok az olajban megdagadnak, úgyhogy ha szép formájú fánkokat akarunk, ne hagyjuk sülés közben összeérni őket. 

img_9292.JPG

Mi nem igazán szoktuk tölteni a fánkot, inkább lekvárral szeretjük, de aki gömb alakú fánkokat sütött, mert tölteni szeretné, ezen a ponton, amikor már kihűltek a fánkok, nyomózsákba töltse bele a vanília krémet vagy a Nutellát, és a fánk oldalán tolja a fánk közepéig a csövet, és töltse meg középen a fánkot. Aki csavart fánkot készített, megtöltheti a tetején, ahova a lekvár kerülne, oda kanalaz vagy nyomózsákkal nyom egy kis krémet, vagy óvatosan keresztbe vághatja a fánkot, megkenheti krémmel, mint a lekváros kenyeret, és a tetejét visszahelyezheti a krémes felére. Ki, hogy szereti, úgy tölti, vagy eszi lekvárral. A lényeg, hogy mindig egy kicsit szórjuk meg porcukorral étkezés előtt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozmaringescsokolade.blog.hu/api/trackback/id/tr3016964722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása