Amikor bő 10 nappal ezelőtt megosztottam az 1. zöld dió lekvár receptjét, ígértem egy 2. variációt is az elkészítésre. Őszintén megmondom, nem tudtam, hogy milyen eredményre jutok majd ennél a változatnál, csak azt tudtam, hogy kerestem egy ízt. Amit megtaláltam az 1. változatban is. De most azt mondom, ez a tökéletes! Ez, vagyis a 2. változat az a zöld dió lekvár, amire vágytam. Az elsőben ugyanis elég erősen dominál az édes íz, a dió íze pedig másodlagosan intenzív. Azoknak megfelelő tehát az első változat, akik klasszikusan édes szájúak. De aki szereti, ha valami kicsit kesernyés, de mellette csendesen megbújik a cukor édesítő ereje, az ne sajnálja ezt a 12 napot és a mindennapi vízcserére való figyelést, még most, amíg a dió használható, fogjon hozzá, mert áldani fogja magát a végén, olyan ízvilággal fog találkozni.
IGAZI ZÖLD DIÓ LEKVÁR 2. VÁLTOZAT: 12 NAPOS ELKÉSZÍTÉSI IDŐ, IGAZI "NAGYMAMA LEKVÁRJA", VAGYIS A TÖKÉLETES VÁLTOZAT
Hozzávalók
- 570 gr zöld dió - nekem pont ennyi volt lemérve, nincs mit tenni :-D -
- 285 gr cukor
- 570 gr víz
- 2 db. kisebb citrom kifacsart leve + 1 db. kisebb citrom reszelt héja
- fél kk. vanília eszencia
- fél db. sztarking alma - de lehet bele tenni narancsot is, kinek mi a szimpatikusabb -
Elkészítés
A dióknak mindkét végét levágjuk, majd az összeset beletesszük a mosogatóba, fogunk két éles kést és össze-vissza szurkáljuk őket. Utána egy fazékba tesszük, felengedjük vízzel, hogy ellepje, majd elindul a 12 napos áztatási idő, melynek a lényege, hogy a keserű íz kijöjjön a dióból. A vizet minden nap cseréljük a dión. Pár nap múlva elkezd feketedni, de ne ijedjünk meg, ez így természetes.
A 12 nap végén leöntjük róla a vizet és tiszta vízben elkezdjük főzni annyi ideig, hogy megpuhuljon. Ezt késsel tudjuk ellenőrizni. Már a 12 napos ázási időszaktól is puhul, de annyira meg kell mindenképp a főzésnél puhítani, hogy a kézi botmixer összepépesítse majd a végén. Nekem ez fél óra volt, de ez dió függvénye, hogy mennyi ideig tart. Ha megpuhult, akkor leöntjük róla a vizet, a diókat beleöntjük a mosogatóba, s egy kés és egy villa segítségével ketté vágjuk, hogy megkönnyítsük majd a botmixer dolgát. Ekkor a diót magára hagyjuk és elkészítjük a szirupot. A citrom héját, a cukrot, vizet és a citrom levét egy fazékba öntjük, s közepes gázrózsán állandó keverés mellett, nagy lángon 20 percig főzzük, hogy szirup legyen a végén belőle. Ekkor beletesszük a diókat, a vanília eszenciát és az almát és/vagy narancsot óvatosan, s kb. 5-6 perc alatt - ekkor már lassú tűzön - kicsit összeforraljuk a sziruppal. Majd levesszük a tűzről, s kézi botmixerrel összepépesítjük. Ezután visszatesszük a tűzre, amely ekkor már kis lángon ég. Kb. 10 percig főzzük még állandó keverés mellett, majd levesszük a tűzről, üvegekbe töltjük, s ugyanúgy, mint az 1. változatot, száraz dunsztba tesszük legalább 24 órára.