Vitathatatlanul az olaszok egyik legnagyobb találmánya a nutella. Épp annyira édes, amennyire kell, és épp ezért, letehetetlen. És ami a talán tényleg a legjobb benne, hogy maximum fél óra alatt otthoni körülmények között is elkészíthető. Lássunk is neki, hiszen épp egy napja volt csak a Nutella Világnapja.
Hozzávalók - egy közepes tégely mennyiséghez -
24 dkg nyers mogyoró
12 dkg porcukor - aki édesebben szereti, lehet akár 12-14 dkg is -
35 gr cukormentes kakaópor
2 ek repceolaj
1 szál vanília kikapart magja
1 nagy csipet só
10 gr apróra vágott 52%-os csokoládé
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 250 fokra, egy tepsibe tegyünk sütőpapírt, és szórjuk rá a mogyorót, majd kezdjük el sütni 8-10 percig, de mindenképp addig, amíg még nem kezd el égni, de elkezd érződni a mogyoró illata. Ha megsült, tegyük egy konyharuhába, és dörzsöljük őket össze, hámozzuk meg a mogyorót a belső, barna héjától. Nem fog mind lejönni, de nem baj, amennyit lehet, szedjünk le. Ezután tegyük aprítógépbe, és kezdjük el masszává dolgozni. Előbb nagy darabos lesz, majd olyan lesz, mint a homok, de ne adjuk fel, egy idő után olyan lesz az állaga, mint a mogyoróvaj. Adjuk hozzá az összes további hozzávalót, és dolgozzuk addig az aprítógépben, amíg olyan nem lesz az állaga, mint a gyári nutellának. Lezárt üvegben néhány hétig eltartható.